Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Обучение за дейността на клиничната лаборатория се проведе в МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен

19 януари 2024 10:59, Връзки с обществеността
Излъчване: МБАЛ "Д-р Ив.Селимински" преди 3 месеца, брой четения: 328
---

Обучение на специалистите по здравни грижи на тема:. Преданалитичен етап в клинична лаборатория. Правила и грешки при вземане на кръв“ се проведе в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен. Присъстваха 69 специалисти по здравни грижи.Лектор беше д-р Галина Бакърджиева –началник Клинична лаборатория към болницата.

 

Тя говори за значимостта на клиничната лаборатория като самостоятелна, научна дисциплина с комплексен и приложен характер. Предметът на клиничната лаборатория включва изследването на химичния и клетъчния състав на биологичните течности и тъкани на човешкия организъм в норма и патология.

 

Д-р Бакърджиева открои факторите, които повлияват резултатите и достоверността на клиничнолабораторните показатели – пол, възраст, бременност, физическа активност, начин на хранене, климат, сезон и др. На лабораторните резултати повлияват и медицинските процедури и лекарства. Влияние имат и фактори в предлабораторния етап - предварителна подготовка на пациента-психическо напрежение, физическа активност, предшестващо хранене, положение на тялото на пациента. Бяха припомнени основните правила и изисквания за вземане на биологичен материал за клиничнолабораторни изследвания, работа със затворена система за вземане на кръв, реда за вземане на кръвните проби в детайли.

Д-р Бакърджиева наблегна на източниците на грешки при вземане на биологичен материал. Работата със затворена система за вземане на биологичен материал е предпоставка за отстраняване на голяма част от грешките и осигурява безопасна работа на персонала през целия цикъл. Изискванията за съхранението и транспортирането на биологичния материал. Обучението завърши с тест. Курсът е акредитиран по ЕКС на БАПЗГ.

 

 

 

 

 

Снимки

------