Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

При две различни цени в един търговски обект потребителят заплаща по-ниската

22 януари 2024 13:28, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 3 месеца, брой четения: 267
Pixabay

Забранено е една и съща стока да има две цени

 

Когато търговец е обявил две различни цени за даден продукт в един и същи магазин, потребителят има право да плати по-ниската. Това обясни в ефира на Bulgaria ON Air основателят на некомерсиалната платформа „Ние, потребителите“ Габриела Руменова в контекста на предстоящото въвеждане на еврото в България и риска некоректни търговци да използват този период за нерегламентирани печалби на гърба на потребителите.

 

Обявяването на две цени за един и същи артикул в даден магазин е забранено от закона. Но вече има търговци, които посочват цените и в лева, и в евро, като при превалутирането закръгляването е в ущърб на клиента. Така например, ако стока струва едновременно и 3 евро, и 6 лв. Освен това, цената в евро е изписана с няколко пъти по-голям шрифт.

 

"Изискване в Закона за защита на потребителите е обозначаването на цената да е недвусмислено и ясно за потребителя и тя да е в непосредствена близост до стоката, за която важи. Цените задължително трябва да бъдат обявявани в лева. Ако има и друга валута, не е проблем, но потребителят трябва да знае каква е цената в лева. Цените в лева и във всяка останала валута трябва да съответстват“, разясни Руменова.

 

Тя коментира, че започналите отсега трикове да не се поставят изобщо цени в лева, да се обявяват цени и в лева, и в евро, като тази в чуждата валута е със значително по-голям шрифт, както и да се поставят допълнителни табели с още по-големи размери на цифрите и несъответстващи с другите две цени в лева и евро, без да е ясно за кои точно артикули в обекта се отнасят, имат една цел. И тя е потребителят да бъде привлечен с на пръв поглед по-ниска цена, а когато отиде на касата или дори след покупката (ако плаща с карта и не обърне внимание), да разбере, че плаща повече.

 

Габриела Руменова отправи апел към търговците да не се възползват от предстоящия преходен период покрай въвеждането на еврото и прилагат нелоялни практики, а да бъдат коректни към своите клиенти. А на потребителите обърна внимание да следят съответстват ли си цените в лева и в евро, за да не бъдат ощетени.

 

„Ние, потребителите“

„Ние, потребителите“