Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Дневният център за пълнолетни лица с увреждания – свят на разбирателство, радост и човеколюбие

05 февруари 2024 11:53, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 3 месеца, брой четения: 204
Dneven centur

Като едно голямо семейство. Така социалният работник Ферихан Редванова определя колегите си и потребителите от Дневния център за пълнолетни лица с увреждания. Това е поредната социална услуга, към която Общината насочва общественото внимание, като част от подетата миналата година информационна кампания. Повече от седем години Ферихан е част от екипа на Центъра, обича работата си и я възприема като неделима част от ежедневието си.

Центърът е открит през 2013 г. От 2009 г. до 2013 г., той функционира като Център за трудова терапия. Услугата е предоставена за управление на Фондация „Милосърдие“. По думите на ръководителя на Центъра и създател на фондацията Камелия Грозева, мисия на екипа е да се предоставя качествена и ежедневна грижа за хората с дефицити и затруднено здравословно положение. Отношенията между служител и потребител са изпълнени с доверие, сърдечност и професионализъм. Тя сподели, че се радва на обичта и времето, прекарано с потребителите, които стават все по-задружни. Някои от тях дори я наричат „мама Ками“.

Дневният център предоставя пакет от социални услуги, свързани с цялостно обслужване на пълнолетни лица с увреждания през деня – от понеделник до петък. Условията там отговарят на рехабилитационните потребности на всяко лице, както и на потребностите от организация за запълване на свободното време и личните взаимоотношения с близки и приятели.

„За да работиш в социалната сфера, трябва да си отдаден, трябва да се получи доверителна връзка между специалисти и потребители, за да се постигнат резултати. Те трябва да те приемат, да те обичат и уважават. В непрекъснат контакт съм с близките на голяма част от нашите потребители“, споделя още Грозева.

В момента в центъра подготвят пиеса, която скоро ще представят, имат и певческа група, музикален педагог, участват и в редица конкурси, концерти. Съвместно със сливенски училища, се включват в отбелязване на различни празници. Ръководителят

не скри възторга си от развитието в уменията и подобряване на състоянието на някои от потребителите. Такъв е случаят с 45-годишната Ваня Иванова, която е диагностицирана със Синдром на Даун, има и умствени увреждания. При постъпването си в центъра преди няколко години, Ваня не е умеела нищо. Днес тя участва пълноценно в общите занимания, старателна е, помага и на близките си у дома.

Потребителите на услугата към момента са 15 пълнолетни лица с трайни увреждания. Те са на възраст от 26 до 56 години. Социалната услуга е достъпна за всяко лице над 18 години с трайно увреждане, след кандидатстване пред Дирекция „Социално подпомагане“ – Сливен. Тя се предоставя целодневно и полудневно, което е съобразено с желанието на лицето. Продължителността за ползване е дългосрочна – до 3 г. Основната работа с потребителите се базира на индивидуална оценка на потребностите им и индивидуален план за подкрепа. Те получават социална подкрепа, здравна и рехабилитационна подкрепа, психологична, логопедична, културни развлечения и още много други. Работата при предоставяне на услугите се осъществява индивидуално и групово, в зависимост от възможностите на всеки потребител. В Центъра работят социален работник, медицинска сестра, социален педагог, арт/трудотерапевт и психолог.

Камелия Грозева изказа благодарност към кмета Стефан Радев и Община Сливен, за подкрепата, съпричастността и доброто сътрудничество. Тя не пропусна да отбележи и започналата информационна кампания на Общината, която, според нея, ще даде още по-ясна представа на обществото за различните видове социални услуги.

Центърът се помещава в едноетажна сграда на ул. „Ген. Скобелев“ № 3. Повече информация за дейността му може да бъде намерена на уебсайта на Фондация „Милосърдие“ – milosardie.eu, или на фейсбук страницата на центъра – ДЦПЛУ Сливен.

Видео-материал за дейността на центъра може да видите на посочения линк: https://www.facebook.com/obshtina.sliven/videos/678638594238390

Информационната кампания на Община Сливен продължава.

 

Снимки

Dneven centurDneven centurDneven centurDneven centurDneven centurDneven centurDneven centurDneven centurDneven centurDneven centurDneven centurDneven centurDneven centurDneven centurDneven centurDneven centur