Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Възпоменателно честване за Апостола на Свободата в Котел

20 февруари 2024 09:18, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 месеца, брой четения: 181
Възпоменателно честване за Апостола на Свободата в Котел

Всяка година на 19 февруари, Община Котел и Исторически музей Котел организират възпоменателно честване по случай годишнината от обесването на Апостола на Свободата – Васил Левски. Събитието се състоя пред родната къща на Дионисий Контарски във възрожденския квартал „Галата“, където през 1870 г., в дюкяна на зданието – Левски, поп Кара Янко, Димчо Книговезеца и други будни котленци, организират Котленски революционен комитет.

 

Сред признателните граждани, отбелязали годишнината бяха председателят на Общински съвет Котел Христина Чолакова, зам. кметът и секретарят на Община Котел – Шериф Куванджъ и Христо Карабекиров, ученици от клуб „Млад възрожденец“ при СУ „Г. Ст. Раковски“, учители и служители на Исторически музей – Котел.

 

Рецитал на Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“ направи носителката на специалната награда от конкурса „Към Левски по-прекият път!“ на Професионална гимназия „Васил Левски“-Ямбол-Айлин Алиева. Ученичката от 9 в клас при Средно училище „Георги Ст. Раковски“-Котел получи наградата за цялостно въздействие чрез съчетаването на текст, изпълнение и визия на 10 февруари.

 

Честванията по случай 151-годишнината от смъртта на Васил Левски в Котел ще завършат със съвместен литературен спектакъл, представен от ученици на СУ „Георги Ст. Раковски“, деца от творческо обединение „Дарования“ при Народно читалище „Съгласие-Напредък“ и библиотека „Петър Матеев“, както и членове на местния клуб на инвалида. Спектакълът ще се състои от 15:30 часа, в залата на клуба в Котел.

Снимки

Възпоменателно честване за Апостола на Свободата в КотелВъзпоменателно честване за Апостола на Свободата в КотелВъзпоменателно честване за Апостола на Свободата в КотелВъзпоменателно честване за Апостола на Свободата в Котел