Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Над 80 години кукерството в Пъдарево се предава от баща на син

20 февруари 2024 09:15, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 месеца, брой четения: 197
Над 80 години кукерството в Пъдарево се предава от баща на син

На 17 и 18 февруари, се проведоха кукерските игри в село Пъдарево. В събота кукерите обиколиха домовете на хората, а в неделя, многобройната група събра жители и гости на площада в селото.

 

Кукерството в котленското село Пъдарево е традиция, която се предава от баща на син повече от 80 години. Няма къща в селото, която да не пази архивни кадри с кукери още от миналия век. Всяка година след празника „Трифон Зарезан“ в Пъдарево се провеждат кукерски игри, а ритуалът се играе за здраве и плодородие. В основата на обреда е имитиране на сеитба и заораване, а главна роля в изпълненията на ритуалите има „булката“.

 

Поверието гласи, че ако пипнеш кукер, ще ти върви през цялата година, затова кукерите, тропайки с чановете си, за да е на хаир през годината, обикаляха от къща на къща и пожелаваха на стопаните им добра годината и берекет по нивите, градините и лозята.

 

Както стана ясно, приемствеността между млади и стари при кукерите от Пъдарево е добре изразена. Те предават, както традициите, така и костюмите си, които изработват сами. Чановете към един кукерски костюм започват от 7 и стигат до 50 на брой. И тази година кукерската група бе съставена от много колоритни и различни образи, които имаха за цел да прогонят злото, да сплотят хората и да дадат път на доброто. Сред тях имаше и много деца, най-малкото от които беше 3-годишният Стефан.

 

Празникът „Кукерски игри“ – Пъдарево 2024 г. се организира от кметство Пъдарево и местната кукерска група. Той се провежда по традиция в третата седмица на месец февруари и от години събира на едно място жители и гости от близките градове и села.

Община Котел

Снимки

Над 80 години кукерството в Пъдарево се предава от баща на синНад 80 години кукерството в Пъдарево се предава от баща на синНад 80 години кукерството в Пъдарево се предава от баща на синНад 80 години кукерството в Пъдарево се предава от баща на синНад 80 години кукерството в Пъдарево се предава от баща на синНад 80 години кукерството в Пъдарево се предава от баща на синНад 80 години кукерството в Пъдарево се предава от баща на синНад 80 години кукерството в Пъдарево се предава от баща на син