Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Премиерът акад. Николай Денков се срещна с президента на Словения Наташа Пирц Мусар в Министерския съвет

28 февруари 2024 09:47, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 месеца, брой четения: 184
Премиерът акад. Николай Денков се срещна с президента на Словения Наташа Пирц Мусар в Министерския съвет

Партньорство в областта на изкуствения интелект и разширяването на ЕС бяха темите на разговор между премиера Денков и президента на Словения Наташа Пирц Мусар

 

Премиерът акад. Николай Денков се срещна с президента на Словения Наташа Пирц Мусар в Министерския съвет. Министър-председателят отбеляза, че визитата на словенския президент у нас е ясен знак за отличния двустранен диалог и е много добра възможност за активизиране на сътрудничеството между нашите страни във всички сфери. „Убеден съм, че има допълнителен потенциал за партньорство в областта на иновациите и предприемачеството“, посочи акад. Денков. Той допълни, че двете държави трябва да работят и за увеличаване на туристическия обмен между нашите страни.

„Вече имаме добро сътрудничество в областта на образованието и науката, но вярвам, че по-преките контакти между съответните институции ще генерират допълнителни идеи за обогатяване на връзките между нашите граждани. Усилията ни трябва да бъдат насочени към подпомагане на мобилността на студенти, докторанти и преподаватели чрез сключване на споразумения за пряко сътрудничество между висшите училища от двете страни, създаване на съвместни научни и образователни центрове, обмен на идеи и опит относно механизмите за международно научно-техническо сътрудничество“, отбеляза премиерът.

Министър-председателят акад. Николай Денков запозна президента Наташа Пирц Мусар с възможностите на Българския институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT. Акад. Денков посочи, че българската разработка BgGPT е първият отворен голям езиков модел с изкуствен интелект от последно поколение и той ще може да бъде свободно използван от българските публични и частни организации.

Друг акцент на срещата бе процесът на разширяване на Европейския съюз в посока Западните Балкани. „Нашият регион има огромен потенциал за развитие, ако работим заедно“, категоричен бе акад. Денков. Министър-председателят уточни, че страната ни подкрепя разширяването на ЕС, но за целта е нужно кандидат-членките да изпълняват поетите ангажименти.