Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Надграждането на двустранните отношения с Гърция обсъди премиерът акад. Денков с гръцкия външен министър Герапетритис

28 февруари 2024 09:49, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 месеца, брой четения: 179
Надграждането на двустранните отношения с Гърция обсъди премиерът акад. Денков с гръцкия външен министър Герапетритис

Разширяване на двустранното сътрудничество между България и Гърция е по–важно от всякога, за да устоим на предизвикателствата в региона и по света. Необходимо е да задълбочим съществуващите синергии на ниво Европейски съюз, НАТО и в други големи международни организации, където се подкрепяме взаимно по много въпроси. Това бяха акцентите на срещата между министър-председателя акад. Николай Денков и министъра на външните работи на Гърция Йоргос Герапетритис в София.

 

Българският премиер благодари за подкрепата на Гърция за пълното присъединяване на страната ни към Шенген и увери госта си, че България работи усилено и очаква с нетърпение момента, в който българските граждани и фирми ще се радват да пътуват без граничен контрол. “Този момент трябва да настъпи възможно най-скоро и ние разчитаме на вашата подкрепа това да се случи през следващите няколко месеца“, заяви още акад. Николай Денков. Той изрази благодарност и за подкрепата на Гърция за присъединяването на страната ни към еврозоната и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

 

Подобряването на транспортната и енергийната инфраструктура между двете държави също беше акцент по време на срещата. В този контекст бяха посочени възможностите за сътрудничество в рамките на инициативата „Три морета“, чиито проекти допринасят за икономическия растеж и укрепването на свързаността на региона. Акад. Денков изтъкна развитието на коридор по оста Север-Юг, което би осигурило по-добра мултимодална свързаност между Гърция, България и Румъния.

 

Акад. Денков и Герапетритис бяха единодушни, че икономическите и културните връзки между двата народа трябва да продължат със същия интензитет като основа на устойчивото партньорство. Между 1,5 и 2 милиона българи посещават Гърция всяка година. Приблизително толкова е и броят на гърците, които посещават България. „Ние, като политици, можем и трябва да насърчаваме задълбочаването на взаимното доверие и уважение между нашите две нации“, подчерта министър-председателят. Стокообменът между двете страни достигна 4,5 млрд. евро – това е увеличение с един милиард само в рамките на една година. Гръцките инвестиции присъстват в редица сектори в България и са неразделна част от нашата икономика. Участието на България като Почетна страна на Международния панаир в Солун миналата година и на Международното туристическо изложение Philoxenia 2023 бяха много видими и високо оценени.

 

Засилване на потенциала на двустранните отношения в областта на образованието, иновациите и изкуствения интелект също беше фокус по време на срещата между акад. Денков и Йоргос Герапетритис. И двамата бяха категорични, че свързаността между хората е най-ценното нещо и обменът на знание и опит между младото поколение е ключово за поддържането на близките връзки между двата народа.