Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Жени от групата на майсторите представят нови тенденции в изкуството на плаката

27 март 2024 09:03, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 287
Жени от групата на майсторите представят нови тенденции в изкуството на плаката

• В Международния ден на театъра 27 март, във фоайето на Сливенския драматичен театър се открива изложба на Международното триенале на сценичния плакат в София, озаглавена „Жените и плакатът“

Във фоайето на Сливенския драматичен театър е подредена изложбата „Жените и плакатът“, която гостува в града под Сините камъни веднага след първото й показване през февруари в столичната галерия „Средец“. Неин организатор е Международното триенале на сценичния плакат в София. Проектът е подкрепен от Министерството на културата. Изложбата „Жените и плакатът“ е демонстрация на най-добрите международни постижения на сценичния плакат и ще бъде на разположение на зрителите и посетителите в Сливен до 20 април. Официалното й представяне във фоайето на Сливенския драматичен театър е по повод на Международния ден на театъра 27 март – световният празник на най-почитаното сценично изкуство.

Изложбата представя 21 авторки на плакати – носителки на награди от Триеналето на сценичния плакат и уважавани членове на международното жури. В 30-годишната история на Международното триенале, това са жените, които са се откроили с произведенията си и имат присъдени отличия. Творбите са получили награди от Съюза на българските художници, от фондации и общини, подкрепящи плакатното изкуство, както и присъдените за млад автор. Почетно участие в изложбата имат творбите на покойната Ралица Станоева, която е знаково име сред класиците в плакатното изкуство. В изложбата участва и носителката на Голямата награда на Десетото триенале „Златен плакат“, която бе присъдена за пръв път на български автор и то жена – Люба Томова. Люба Томова създаде и плаката за най-новата постановка на Сливенския драматичен театър „Хиляда и вторият“. В изложбата участват творби на сливенската художничка Маргарита Дончева, отличена от Международното триенале с награда за млад автор. Тя е създател на голяма част от плакатите за най-новите постановки на Сливенския драматичен театър „Стефан Киров“ и автор на неговото ново лого. Експозицията е изключително ценна и заради различния, „женски“ поглед към „мъжкото“ изкуство на плаката. Тя представя деликатната женска чувствителност, светоусещане и естетика в графичния дизайн.

Изложбата е любопитна за хората, които се занимават професионално с графичен дизайн, както и за цялата културната общественост на Сливен. Тя е изключително полезна за учениците, които учат плакат и рекламна графика в Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ в Сливен. Театралното фоайе на най-големия професионален културен институт в Сливен е най-подходящото място да бъдат показани тези над 40 плаката, които представят различни сценични изкуства: театрални, оперни, балетни постановки и други сценични форми.

Това е поредната плакатна изложба, която представя пред театрали и почитатели на театралното и изобразителното изкуство Сливенският драматичен театър. За втори път той е домакин на изложби на Международното триенале на сценичния плакат в София, с което през годините връзките се задълбочават.

Уважаеми ценители на театралното и изобразителното изкуство, заповядайте да отпразнуваме заедно Световния ден на театъра, с изложбата ПЛАКАТЪТ И ЖЕНИТЕ на 27 март в Драматичен театър – Сливен от 17:30 часа!

 

Снимки

Жени от групата на майсторите представят нови тенденции в изкуството на плакатаЖени от групата на майсторите представят нови тенденции в изкуството на плаката