Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заседава Областният съвет по социална политика и права на хората с увреждания

27 март 2024 09:31, Гергана Георгиева (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди около 1 месец, брой четения: 74
Заседание на Областен съвет по социална политика и права на хората с увреждания

Вчера в областна администрация Сливен бе проведен Областен съвет по социална политика и права на хората с увреждания. В заседанието водено от областния управител инж. Маринчо Христов, който е и председател на съвета, взеха участие заместник-кметове и експерти от четирите общини, представители на териториалните държавни институции, представители на организациите на хората с увреждания, неправителствени организации, представители на работодателски организация.

Експерти от Областния информационен център представиха информация за Проект „Започвам работа – Компонент 3 „Заетост“, който се изпълнява по Програма "Развитие на човешките ресурси" 2021-2027 от Агенция по заетостта. Те запознаха присъстващите и с Индикативната годишна работна програма за 2024 Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027, както и с конкурсите за финансиране на проекти на хората с увреждания от Агенция за хора с увреждания(АХУ)

Различното в тази среща бе участието и на представители на Регионалния център за подкрепа на социални предприятия в гр. Бургас, които презентираха т.нар. Проект П41“Развитие на социалната икономика“, който е част от Плана за възстановяване и устойчивост на Република България, в който фокусът пада върху социалната икономика и по-специално върху потенциала на социалните предприятия.

Заседанието на Областния съвет по социална политика и права на хората с увреждания протече по установения дневен ред. Състоя се дискусия по реалните проблеми на хората с увреждания в областта. Сред най-наболелите и с местна значимост бяха изтъкнати следните:

-Ограничените възможности за устройване на постоянно работно място на хора с установени от ТЕЛК вид и степен на увреждане.

-Ограничената достъпност за инвалиди до някои институции в града.

-Въвеждане на ценови облекчения за градския транспорт и за хората с онкологични заболявания.

-Изграждането на достъпни санитарно-хигиенни помещения за инвалиди в централните градски части на общините от областта, както и в близост до регионалните архитектурно-исторически музей и забележителности.

Вниманието бе насочено и върху достъпността на външната среда, която е най-големият проблем за незрящите хора и по-специално липсата на аудио известяване по автобусните спирки и в самите автобуси, което им помага да разберат кой номер автобус идва или на коя спирка са.

На дискусията беше отчетено още, че трябва да се работи в насока промяна на нагласите на работодателите относно назначаването на работни места на хора с увреждания. Областният управител пое ангажимент да отправи въпросите на хората с увреждания към отговорните институции и заедно да търсят решения на проблемите им.

 

В края на заседанието се състоя и избор на нов заместник-председател на Областният съвет по социална политика и права на хората с увреждания, който да заеме мястото на покойния Димитър Димитров- доскорошен председател и на Сдружение „Онкологично болни и приятели“ – Сливен. На негово място бе избрана г-жа Юрка Андонова- предсeдател на Сдружение „Съюз на диабетно болните“ – гр. Сливен

 

 

Пълна информация за проектите представени от Областния информационен център (ОИЦ) и Регионалния център за подкрепа на социални предприятия в гр. Бургас, можете да намерите в прикачите файлове към тази публикация.

Снимки

Областен управител и председател на съвета инж. Маринчо ХристовУчастници в заседаниетоУчастници в заседаниетоИзказвания по време на срещатаПрезентация на ОИЦПрезентация на Регионалния център за подкрепа на социални предприятия в гр. Бургас,

Файлове