Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Прегледи на читалищното любителско изкуство 2024 предоставиха сцена за читалища в община Нова Загора

08 април 2024 09:43, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 3 седмици, брой четения: 245
Прегледи на читалищното любителско изкуство 2024 предоставиха сцена за читалища в община Нова Загора

На 6 април 2024 г. се проведоха Прегледи на читалищното любителско изкуство 2024, организирани от Община Нова Загора и НЧ „Диньо Петров Сивков – 1870”. Началото им беше поставено в 9 часа в театралната зала на читалището домакин, където присъстваха и кметът на Община Нова Загора Галя Захариева, председателят на НЧ „Д. Петров Сивков – 1870” Георги Николов, кметове на населени места, дейци и приятели на читалищата в общината. Г-жа Захариева се обърна с усмивка към всички тях:

„Убедена съм, че днешният ден ще се превърне в истински празник на любителското творчество, празник на българската традиция, музиката и танците!” Тя изказа благодарност на участниците и на журито, като им пожела от сърце успех.

Гайдарска школа „Христанов“ отправи поздрав и спечели първите овации.

Честта да поставят началото на празника на любителското творчество в гр. Нова Загора се падна на Дует „Сестри Станчеви“ към НЧ „Напредък – 2001“.

Тази година деветнадесет читалища бяха подали заявка да се представят пред журито с председател – Веселин Василев – народен певец, възпитаник на Музикалното училище в град Котел и на Шуменски университет със специалност „Музикална педагогика”, солист на ансамбъл „Загоре”, град Стара Загора и членове: Стоян Христанов – музикант–инструменталист, възпитаник на Музикалното училище в Димитровград и Музикална академия със специалност „Гайда”, основал своя гайдарска школа с ученици от 5 до 55 години и Ивелин Иванов - помощник-ръководител на Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Загорчета“ в Нова Загора.

През дългия и наситен на разнообразни прояви ден, журито имаше трудната задача да оцени най-добрите от 42-те представили се изпълнения - групи за народни обичаи, певчески състави, танцови състави, формации, индивидуални песенни изпълнители, индивидуални изпълнители, дуети.

Сцената стана място за среща на сърцатите самодейци в новозагорския край, които пазят традициите и ги пресъздават със своя ентусиазъм. С таланта си и чрез изкуството те оживиха картини от българския бит, разгърнаха българската душа, скътала в себе си самобитността, красотата, жизнеността и силата на България.

В края на деня председателят на журито Веселин Василев изрази удовлетворението си от видяното на новозагорска сцена:

„Чест и удоволствие беше за мен и за моите колеги днес да бъдем жури. Измина един дълъг, но ползотворен ден. Чухме прекрасен български фолклор, насладихме се на хубави български песни и танци, представени от много самодейни колективи; видяхме млади хóра, бъдещи прекрасни изпълнители, които със сигурност ще продължат нашето дело.”

Всички участници получиха красиви Грамоти за участие, а отличените в различните категории – награди и Дипломи, връчени от членовете на журито.

Сцената запечата усмивките от вълнуващия 6-ти април и остана в очакване – до нови срещи с хората, които обичат изкуството, пазят го в сърцата си и го пресъздават за своята публика.

Община Нова Загора

Снимки

Прегледи на читалищното любителско изкуство 2024 предоставиха сцена за читалища в община Нова ЗагораПрегледи на читалищното любителско изкуство 2024 предоставиха сцена за читалища в община Нова ЗагораПрегледи на читалищното любителско изкуство 2024 предоставиха сцена за читалища в община Нова ЗагораПрегледи на читалищното любителско изкуство 2024 предоставиха сцена за читалища в община Нова ЗагораПрегледи на читалищното любителско изкуство 2024 предоставиха сцена за читалища в община Нова ЗагораПрегледи на читалищното любителско изкуство 2024 предоставиха сцена за читалища в община Нова ЗагораПрегледи на читалищното любителско изкуство 2024 предоставиха сцена за читалища в община Нова ЗагораПрегледи на читалищното любителско изкуство 2024 предоставиха сцена за читалища в община Нова ЗагораПрегледи на читалищното любителско изкуство 2024 предоставиха сцена за читалища в община Нова ЗагораПрегледи на читалищното любителско изкуство 2024 предоставиха сцена за читалища в община Нова ЗагораПрегледи на читалищното любителско изкуство 2024 предоставиха сцена за читалища в община Нова ЗагораПрегледи на читалищното любителско изкуство 2024 предоставиха сцена за читалища в община Нова ЗагораПрегледи на читалищното любителско изкуство 2024 предоставиха сцена за читалища в община Нова ЗагораПрегледи на читалищното любителско изкуство 2024 предоставиха сцена за читалища в община Нова ЗагораПрегледи на читалищното любителско изкуство 2024 предоставиха сцена за читалища в община Нова ЗагораПрегледи на читалищното любителско изкуство 2024 предоставиха сцена за читалища в община Нова Загора