Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител присъства на официалното откриване на новоизградената многофункционална спортна зала Арена Армеец в гр. София

01 август 2011 12:58,
Излъчване: Област Сливен преди 12 години, брой четения: 2540
зала

На 30 юли 2011г., по покана на министъра на физическото възпитание и спорта г-н Свилен Нейков, областният управител г-н Марин Кавръков присъства на официалното откриване на новоизградената многофункционална спортна зала Арена Армеец в гр. София.

Пускането в експлоатация на залата е събитие от общонационално значение и беше уважено от много български и чуждестранни спортни дейци и спортисти.

Сред официалните гости бяха премиерът Бойко Борисов, министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, председателят на БОК Стефка Костадинова, Антоанета Апостолова, кмет на Община Слатина, Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община.

50 години след откриването на "Универсиада" - първата голяма спортна зала в България, вече имаме наистина модерна арена за спорт и шоу. Ето някои цифри и факти, свързани със съоръжението по инфо на www.prosport.bg:

* Залата е построена за едва 18 месеца.

* Конструкцията на сградата е решена в две части - стаманенобетонена монолитна чаша и стоманен покрив, който стъпва върху нея. За да се спести време, двете са изграждани паралелно, като покривът впоследствие е издигнат по специална технология, неприлагана досега в България.

* Стоманената конструкция е най-голямата изграждана някога у нас. С надлъжни отвори от 120 метра във вътрешната и 78 във външната част и напречен размер от 98 метра, тя образува площ от около 11 800 кв. метра. Толкова заемат два футболни стадиона.

* Всичко това тежи 1550 тона, което приблизително се равнява на влакова композиция с 36 вагона. Или на 13 сини кита.

* Залата може да се използва от над 30 вида спорт на най-високо ниво, първоночалната идея е била само за 8.

* Настилките могат да се сменят в рамките на 24 часа.

* Капацитетът на залата е 12 529 седящи места, 3500 от които са на телескопични трибуни и могат да бъдат разгънати или прибрани в боксове. на концерти могат да присъстват 17-19 хиляди зрители.

* "Армеец Арена" разполага със 75 изхода от главната арена, благодарение на които 19 000 души могат да излязат за 3 минути.

* Паркоместата са 1017, включително 8 за автобуси и 8 за тирове. Има подземен паркинг с около 100 позиции за служебни коли и ВИП гости. Създадени са условия тировете да влизат в самата арена, ако се налага.

* Основната зала е с дължина 124 метра, ширина - 108 м, височина - 12,52 м. Има помощна за разгрявка и още една, която може да се използва за тази цел.

* Залата разполага с фитнес център (с днешна дата още необорудван), ресторант (също не е зает), 3 сауни, 1 парна баня, снекбарове и кафенета.

* Броят на тоалетните е 55.

* Съблекалните са общо 34. Налице са и 4 гримьорни.

* Пресцентърът включва конферентна зала, салон с позиции за работа, 3 кабини за преводачи, микс зона.

* Залата е напълно пригодена за използване за хора в неравностойно положение. Разполага с рампи, 6 асансьора - 2 външни и 4 вътрешни, тоалетни с необходимото оборудване, двойни ръкохватки на парапетите.

* По всяко време работят 30 охранителни камери.

На 20 и 21 август входът на залата ще е свободен за състезанията от Световната купа по художествена гимнастика.

Новата спортна зала в София „Арена Армеец” ще посреща и културни събития, освен спортни. Първият концерт в нея ще се проведе на 9 октомври, той ще бъде на Жан-Мишел Жар, композитор и изпълнител на електронна музика.

Снимки

залазала