Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

В Международния ден на архитектурата - 3 Октомври, Съюзът на архитектите...

04 октомври 2011 13:01,
Излъчване: Област Сливен преди 12 години, брой четения: 1163

В Международния ден на архитектурата - 3 Октомври, Съюзът на архитектите в България, Международната академия на архитектурата, Националният институт за недвижимо културно наследство, Фондацията за християнска архитектура и изкуство „Никола Фичев – Захарий Зограф” и Историческият музей Котел отдадоха заслужена почит към непреходното дело на големия родолюбец и учен проф.д-р арх.Стефан Стамов с откриването на Юбилейна изложба в зала 1 на САБ, град София и по повод 85 годишнината от рождението му.

Изключително ценни за науката са изследванията на проф.д-р арх. Стефан Стамов за архитектурата на Жеравна, на Възрожденски Котел, Медвен и на архитектурата на старите български селища. Издадените му научни трудове за архитектурното наследство на България, Българската архитектура през вековете са оня фундамент, върху който се формира представата на нашите съвременници за периода на Възраждането и изследванията в тази област на знанието.По негови проекти са реставрирани над 50 паметници на културата в България

По покана на организаторите областният управител на Област Сливен, г-н Марин Кавръков беше официален гост на това юбилейно честване. По негова инициатива се учреди Почетен знак на областният управител.Връчвайки първият Почетен знак на областния управител г-н Марин Кавръков заяви,че „Благодарение на творческия гений на проф.Стефан Стамов всички българи, днес сме горди с архитектурните шедьоври от Възраждането, защото всички те са съхранени и реставрирани, благодарение на проф.д-р арх. Стефан Стамов и неговите колеги. Удостоява се с това високо отличие за значим принос в развитието на науката, за съхраняване и обогатяване на архитектурното наследство на България и Област Сливен и по повод 85 годишния юбилей”.