Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Десислава Танева присъства на заседание на Съвета за развитие на регионите при президента

24 юли 2012 13:55, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 11 години, брой четения: 1950
---

Народният представител от ПП ГЕРБ и председател на Парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева присъства на второто заседание на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура, което се проведе при президента Росен Плевнелиев. Тема на дискусията бе “Национални приоритети в селскостопанската политика на Република България до 2020 година”.

Обсъдиха се приоритетите за екологично насочено земеделие, насърчаване на развитието на овощарството, зеленчукопроизводството и животновъдството в България. В дискусията взеха участие представители на изпълнителната власт, на парламентарно представените политически сили, на Националното сдружение на общините в Република България, национално представителните синдикални организации по земеделие и горско стопанство, представители на Асоциацията на земеделските производители, на Съюза на животновъдите и на Националния съюз на земеделските кооперации, експерти и учени.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че в най-тежката криза земеделието е двигател на растежа, има стратегическо значение за държавата и е приоритетен отрасъл не само за България, но и за Европа и света. Той увери, че идеите, които се разглеждат на заседанието, ще бъдат представени на компетентните органи и ще бъдат отразени в последния работен вариант на Националната програма за селскостопанската политика на България до 2020 г. Държавният глава заяви още, че през последните пет години се вижда развитието на сектор „Земеделие” в страната и се отчита два милиарда ръст от 2007 до 2011 г.

Основните макроикономически показатели за периода 2005-2011 г. сочат, че износът на селскостопански стоки през 2011 г. възлиза на 4 556 млн. щатски долара при 3 468 млн. щатски долара за предходната година, което означава ръст с 31,4%. В рамките на последните няколко години земеделието формира положително външнотърговско салдо и има съществен принос за подобряване на външнотърговския баланс на страната. За периода на членство на България в ЕС износът и салдото при търговията със селскостопански стоки отбелязват стабилен темп на нарастване. Положителното външнотърговско салдо бележи увеличение от 941 млн. щатски долара през 2010 г. до 1 423 млн. щатски долара през 2011 г. Стокообменът с аграрни стоки представлява около 13% от общия на България, износът – около 17%, а вносът – около 10%.