Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Депутати от ГЕРБ-Сливен отчетоха дейността си през изминалия парламентарен сезон

27 юли 2012 17:22, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 11 години, брой четения: 1892
Десислава Танева и Юлиана Колева

Народните представители от ПП ГЕРБ-Сливен Десислава Танева и Юлиана Колева представиха на пресконференция основните акценти от законодателната си работа през изминалата парламентарна сесия. Тe запознаха журналистите и с конкретни действия, които са предприели за решаването на важни за Сливенска област проблеми като ремонта на пътя Твърдица-Елена, запазването на болничната помощ в община Котел, разкриването на филиал към Медицински университет-Варна за обучение на медицински кадри, запазването на Военна болница-Сливен и др.

„Днес на практика приключваме третата парламентарна година от избирането ни за народни представители”, каза Десислава Танева. Като председател на Парламентарната комисия по земеделие и гори тя отчете, че през изминалата парламентарна сесия са разгледани 23 законопроекта. Приети са едни от най-важните законопроекти – изцяло новият Закон за виното и спиртните напитки, Законът за изменение и допълнение на Закона за рибарството и аквакултурите, Законът за тютюна и тютюневите изделия. „С този законопроект най-после закрихме фонд „Тютюн”, след като две години на практика той беше без работа по повод сменената схема на подпомагане на това производство. Най-голям обществен отзвук предизвика Законът за изменение и допълнение на Закона за горите. В окончателен и финален вид този законопроект беше приет с изключителен консенсус и съгласие на природозащитните организации. Заедно с тях беше направена такава промяна по отношение на режима за ски лифтове и влекове, като се даде възможност на старите да бъдат обновени”, каза Танева.

През новата парламентарна сесия Комисията по земеделие ще разгледа Закона за ветеринарно-медицинската дейност, който бе обсъден вчера с министъра на земеделието в Сливен, и Закона за защита на животните.

Юлиана Колева представи водещите акценти в работата на Парламентарната комисия по правни въпроси, на която е член. „Законът, който може би породи най-голямо вълнение и спорове в обществото, бе Законът за отнемане на незаконно придобито имущество. Той все още не е започнал да действа, защото прилагането му бе отложено за 6 месеца с цел старите процедури да бъдат довършени”, каза Колева.

Сред другите акценти от работата на правната комисия са Законът за изменение и допълнение на Изборния кодекс и Законът за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. „Беше много наложително и почти в края на срока, който ни беше даден от ЕК, да създадем механизъм при който пострадалите от така нареченото бавно правосъдие. Наесен предстои да се приеме още една форма на закона - възможността за отговорност на държавата за неправомерни и вредоносни действия на нейни длъжностни лица”, допълни Колева. Поради неотложни ангажименти третият депутат от ГЕРБ-Сливен Диан Червенкондев не успя да присъства на пресконференцията. Десислава Танева припомни, че по инициатива на сливенски собственици на складове на едро и организации от Сливен и Нова Загора е инициирана законодателна промяна в Закона за стоковите борси и тържищата, която предстои да бъде приета на второ четене в пленарна зала и ще доведе до административно облекчение и режима им на работа.

Народните представители увериха, че в своята работа правят всичко възможно, за да подкрепят добрите инициативи за региона. Десислава Танева даде за пример МБАЛ „Д-р Иван Селимински”, която е бенефициент по много проекти, показва добър мениджмънт и отлични резултати. Депутатите от ГЕРБ информираха за подетата от тях инициатива за разкриването на филиал към Медицинския университет - Варна в Сливен за обучение на медицински кадри. „В момента тече процедура по акредитация на учебното заведение пред Националната агенция по оценка и акредитация за получаване на такова решение. Нашето най-голямо желание е това да стане през тази учебна година, но ще стане ясно може би в края на септември. Ние сме отправили молби към всеки, който може да окаже влияние или помощ да помогне”, каза Танева.

Тя акцентира и върху стартирането на ремонта на пътя Твърдица –Елена. „Ремонтът започна, но се случи земетресението в Перник и част от средствата бяха пренасочени. Очакваме, че през септември всички дейности ще продължат. Другото, което направихме, по искане на екипа на военна болница, е запазването й като болнично заведение, което да работи по общия ред. За да се случи това, ние като народни представители убеждавахме министъра на отбраната и министъра на финансите. В момента вече всичко е в ръцете на мениджмънта и екипа, за да може болницата да запази своя авторитет и пазарен дял. Това, което се искаше от нас като представители на обществената воля, е свършено”, допълни Десислава Танева.

С помощта на депутатите от ГЕРБ-Сливен бе запазена и болничната помощ в Община Котел. „Това стана с подкрепата и на Министерството на здравеопазването, което ние сме убеждавали няколко месеца. За да се запази болничната помощ в Котел, се разкрива филиал към областната болница на Сливен. Взе се и решение да се закрие общинската болница, която е фалирала, за да може общината да кандидатства по програма за изграждане на медицински център за доболнична помощ. Успяхме да надмогнем елементарното политическо противопоставяне и се обединихме около идеята Котел да има болнична помощ. В много общини, които не са областни центрове вече болниците се закриха и има само доболнична помощ. Нещо повече – ако моделът се реализира и е успешен, вероятно той ще бъде приложен и в други подобни общини, които се намират на места, където е затруднено преместването на болните до съответните областни центрове”, каза още Танева.

Тя поздрави Юлиана Колева за номинацията й за член на ВСС: „Считам, че за всички сливналии и тези, които я познават като перфектен професионалист, е чест, че имаме номинация от Сливен на човек с безупречна репутация. Юлиана Колева беше поканена в нашата листа заради професионалните й качества и авторитета, който има в съдебната система в Сливен”.

 

 

 

 

Снимки

---