Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

190 – годишният юбилей от рождението на Добри Чинтулов бе отбелязан в Сливен

25 октомври 2012 12:38,
Излъчване: Област Сливен преди 11 години, брой четения: 1219
Добри Чинтулов

На 24 октомври в галерия „Май” беше открита изложба, посветена на 190-тата годишнина от рождението на възрожденския поет Добри Чинтулов. В експозицията са показани книги и материали от фонда на библиотека „Зора”. Те бяха представени от директора на библиотеката Мариета Главчовска.

В изложбата са включени книги на семейство Чинтулови, материали от периодичния печат за Добри Чинтулов, издания на неговите стихове, юбилеен сборник „Добри Чинтулов” (1922 г.), юбилейни вестници за различни годишнини на поета и изследвания върху творчеството му. Показан е и личният печат на поета, собственост на РИМ-Сливен.

Интерес предизвиква и брой на списание „Листопад”, съобщаващ за свободен превод на френски на стихотворението „Къде си, вярна ти, любов народна”, публикуван във френско списание през 1865 г. Стихотворението е било преведено под заглавие „Български национален марш”. Сред най-известните и любими на българския народ Чинтулови стихове, превърнали се през годините и в песни са „Стани, стани, юнак балкански”, „Вятър ечи, балкан стене”, „Къде си, вярна ти, любов народна ”, „Българи юнаци” и др.

След откриването на изложбата в зала „Май” беше представена трилогията на Желяз Кондев – „Сказание за възрожденеца – документално-художествено жизнеописание на Добри Миндов Чинтулов”. Официални гости на откриването на изложбата и представянето на книгите бяха областният управител на Сливен Марин Кавръков и кметът на града Кольо Милев.

Снимки

Добри ЧинтуловДобри ЧинтуловДобри ЧинтуловДобри ЧинтуловДобри ЧинтуловДобри ЧинтуловДобри ЧинтуловДобри ЧинтуловДобри Чинтулов