» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Стратегията на област Сливен за интегриране на ромите (2012-2020) беше единодушно приета от ОССЕИВ

20 February 2013 18:52,
Emission of: District Sliven 11 years ago, number of readings: 1573
Заседание

На 20.02.2013 г. на свое заседание Областният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси единодушно прие Стратегията на област Сливен за интегриране на ромите (2012-2020).

Заседанието беше председателствано от г-н Марин Кавръков – областен управител. Присъстваха заместникът му г-н Пейчо Пейчев, служители от Областна администрация Сливен и членовете на съвета. В заседанието участваха и членове на екипа за разработване на стратегическия документ.

В рамките на 3 месеца Областна администрация Сливен в тясно сътрудничество с общините на територията на област Сливен, териториални звена на централната изпълнителна власт и НПО-сектора разработи Стратегия на област Сливен за интегриране на ромите (2012-2020). Документът е изготвен в изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите и задава насоките в политиката за социална интеграция на ромите на областно ниво. Съдържа две основни части:

- аналитична част, която прави задълбочен анализ на настоящата ситуация;

- стратегическа част, която въз основа на анализа извежда целите и мерките за тяхното постигане.

Шест са приоритетните области за интервенция: образование; здравеопазване; жилищни условия; заетост и социално включване; върховенство на закона и недискриминация; култура и медии.

Приложения към стратегията са разработените и приети от съответните общински съвети на територията на областта общински планове за действие.

В дневния ред на заседанието беше приет годишен доклад за дейността на ОССЕИВ за 2012 г., както и индикативна годишна програма за дейността на съвета за 2013 г.

В края на заседанието г-жа Антония Сивева – главен експерт в дирекция „АКРРДС“ и секретар на ОССЕИВ, представи накратко Програмата за подкрепа на НПО в България и първия отворен конкурс по нея.

Стратегията на област Сливен за интегриране на ромите (2012-2020) ще бъде публикувана на интернет-страницата на Областна администрация Сливен в раздел „Стратегии и планове“.

Photos

ЗаседаниеЗаседаниеЗаседание