» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Заседание на областния съвет за развитие

27 February 2013 15:34,
Emission of: District Sliven 11 years ago, number of readings: 922
Заседание

На 27 февруари в конферентната зала на Областна администрация Сливен се проведе заседание на областния съвет за развитие. В дневния ред на заседанието беше включено приемане на годишен доклад за дейността на съвета през 2012 г. и индикативна програма за работата му през 2013 г., както и гласуване на промяна в състава на Постоянната комисия по заетост.

Заседанието се председателства от областният управител Марин Кавръков, негов заместник е заместник – областният управител Пейчо Пейчев.

Основната точка от дневния ред беше поднасяне на информация по темата „Прилагане на интегрирания подход в стратегическите и планови документи за периода 2014 - 2020, възможности и предизвикателства“. При нейното обявяване г-н Кавръков изтъкна необходимостта от това да не се забавя темпото и в края на настоящата година на местно, регионално и национално ниво да бъдат финализирани плановите документи, необходими за получаване на финансова подкрепа от европейските фондове през следващия шест годишен период .

За лектор по темата беше поканен г-н Белин Моллов, експерт в областта на регионалното развитие, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в два кабинета, съпредседател на работна групата по преговорна позиция по глава 21 „Регионална политика и координация на структурните инструменти“ в предприсъединителния период.

Арх. Моллов посочи, че в новия програмен период ще бъде засилен интегрирания подход и концентрацията на ресурси, с цел постигане на осезаеми резултати. Освен на пакета от планови документи, които се подготвят от нашата страна в момента, той обърна внимание на няколко нови направления в прилагане на интегрирания подход. На първо място, съчетаване на социално икономическото-развитие с устройството на територията. Пример за това са интегрираните планове за градско възстановяване и развитие, каквито ще имат гр. Сливен и гр. Нова Загора. Друга възможност за прилагане на интегрирания подход дават промените в регламентите на структурните фондове. Ще могат да се разработват и изпълняват по-цялостни проекти, включващи групи дейности, които ще се финансират от няколко оперативни програми. Нещо ново, което може да мобилизира в по-голяма степен местните ресурси, е инструментариума на т.н. „Водено от общността местно развитие“. Предвижда се, подобно на подхода „Лидер“, местната общност да инициира разработването на стратегия за местно развитие, която ако бъде одобрена и финансирана, има действието на мини оперативна програма за съответната територия. Финансирането на стратегията може да стане от всички фондове и програми на европейския съюз.

Photos

ЗаседаниеЗаседаниеЗаседание