» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Гробът на Сирака вече е възстановен и благоустроен

28 February 2013 11:16,
Emission of: District Sliven 11 years ago, number of readings: 1046
Гробът на Сирак Скитник

Столична община възстанови и благоустрои мястото, където е гробът на Сирак Скитник. Поставена е паметна плоча. Общината предприе действия по възстановяване на мястото след като бе получен сигнал за това, че гробът е занемарен и пустее.

Гробът на Сирак Скитник се намира в Централни Софийски Гробища, Парцел №35, Ред №26, Гроб №2.

На 5 февруари 2013 година областният управител на Сливен Марин Кавръков се поклони в столицата на гроба на сливенския художник Сирак Скитник. Години наред гробът е занемарен и пустее, докато този месец дългогодишната журналистка в БНР Божана Димитрова по съдбовна случайност го открива.

Областният управител Марин Кавръков изпрати писмо до заместник– кмета на Столична община Тодор Чобанов /бивш заместник–министър на културата/, в което отправи молба за съдействие и привеждането на гроба на художника във вид, достоен за твореца. Марин Кавръков предложи на 5 март 2013 година, когато се навършват 70 години от кончината на Сирака, да се отслужи заупокойна молитва на гроба, в памет на този именит наш съгражданин.

През 2013 година се навършват 130 години от рождението на художника, поета, театрала и критика, и първия директор на Българското радио – Сирак Скитник. За своите приятели и колеги, той е „Вечният пътешественик през красивото и мечтаното”.

Истинското име на Сирак Скитник е Панайот Тодоров Христов. Роден е на 3 ноември 1883 година в Сливен. Умира на 5 март 1943 година.

Photos

Преди месец Сега