Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Прогноза за гореща вълна на 24 и 25 юли 2009 г.

23 юли 2009 17:13,
Излъчване: Област Сливен преди 14 години, брой четения: 1575

Областният управител Христина Чолакова получи писмо от „Оперативния комуникационно-информационен център” към Териториална дирекция„Гражданска защита” – Сливен, в което Ситуационния център на МИС, предупреждава относно прогнозата за времето за 24.07.2009 г. и 25.07.2009г.

 

По данни на НИМХ - БАН:

Прогноза за гореща вълна на 24 и 25 юли 2009 г.

На 24 и 25 юли България ще бъде засегната от гореща вълна. Температурите ще се повишат до екстремно високи стойности.

В по-голямата част от страната в следобедните часове температурите ще надвишат 35°, а в отделни райони в низините ще бъдат над 40°, до 42-43°. По-ниски, под 35° се очаква да се задържат температурите по Черноморието, но там влажността на въздуха ще бъде висока. Захлаждане ще настъпи в неделя, 26.07.2009 г., когато от северозапад ще нахлуе по-хладен въздух и температурите ще се понижат чувствително с 10-15° .

 

МИС препоръчва на гражданите :

 

• Да се избягват обедните часове за извършване на дейности на открито, особено от страдащи от сърдечносъдови и мозъчни заболявания, както и от възрастни хора.

• За предпазване от топлинни и слънчеви удари да се носят шапки, светли и леки дрехи.

• Да се поемат достатъчно течности, с цел да се избегне обезводняване на организма.

• Приемът на плодове и зеленчуци възстановява по-бързо изгубените от топлината течности.

• Употребата на алкохол (концентрат) може да ускори настъпването на топлинен удар и да предизвика сърдечни проблеми.

• Не повече от 10-12 градуса трябва да бъде разликата между температурата на климатизирано помещение и външната температура. Честата смяна на такива пространства – напр. влизане или излизане от кола, паркирана на открито (в която температурата може да достигне и над 40 градуса) и в охладено помещение трябва да става внимателно. При влизане в автомобила, трябва да се отворят прозорците и по възможност да се проветри. Аклиматизацията в студено помещение става за около минута-две. Резкият "преход" от топло към студено и обратно при температурна разлика над 10 градуса, може да предизвика колапс, особено при пациенти със сърдечно-съдови заболявания.

• Първите признаци на слънчевия и топлинния удар са: зачервена, суха кожа, липсата на потене, липса на слюноотделяне, човек не може да преглъща. Възможно е да се появи световъртеж, промени в зрението, гадене, главоболие и повръщане. Много е важно пострадалият да се пренесе веднага на хладно място и да се уводни, да приема течности през устата по възможност и да се потърси квалифицирана помощ на тел. 112.