» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Със заповед на областния управител на област Сливен Христина Чолакова от 23 юли 2009г. е създаден Регионален пандемичен комитет.

27 July 2009 12:34,
Emission of: District Sliven 14 years ago, number of readings: 1316
Пресконференция на областния управител Христина Чолакова

Със заповед на областния управител на област Сливен Христина Чолакова от 23 юли 2009г. е създаден Регионален пандемичен комитет. Целта му е да разработва регионалната политика за ограничаване разпространението на пандемичния грип, да координира дейностите на държавните органи и осъществява връзка с НПО, както и да анализира данните за епидемичната ситуация по отношение на пандемичния грип, като информира Министерството на здравеопазването и обществеността и предлага конкретни противоепидемични мерки за ограничаване на последиците за здравето на гражданите.

Регионалният пандемичен комитет ще бъде свикан по преценка на д-р Виолета Узунова, директор на РИОКОЗ-Сливен, и д-р Ивелина Георгиева, директор на РЦЗ-Сливен и при съответните указания, дадени от Националния пандемичен комитет.

Регионалният пандемичен комитет е създаден, за да осъществява организацията и координацията на изпълнението на дейностите по Регионалния пандемичен план. Планът е утвърден от д-р Виолета Узунова, директор на РИОКОЗ-Сливен, и е съгласуван с областния управител Христина Чолакова и с директора на РЦЗ-Сливен д-р Ивелина Георгиева. Основната цел на плана е да подобрява системата за надзор и контрол на сезонните грипни епидемии и да създава организация за координирани действия за ограничаване на заболеваемостта и намаляване смъртността от пандемичния грип. Целите на плана включват още осигуряване на оптимални възможности за лечение на заболелите, поддържане на функционирането на основни за обществения живот сектори и служби по здравеопазване, сигурност, транспорт, както и осигуряване на актуална информация относно хода на грипната пандемия за обществото.