» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител Христина Чолакова присъства на тържествената церемония по ръкополагането на архимандрит Игнатий в най-висшата духо

07 April 2008 13:17,
Emission of: District Sliven 16 years ago, number of readings: 1638
111

С решение на Светия Синод по предложение на Сливенски митрополит Иоаникий той получи титлата епископ Игнатий Провадски и стана най-младият епископ в Българската православна църква /35г/. Сред гостите бяха и областният управител на област Ямбол Николай Пенев, както и много ръководители на обществени организации и ведомства.

Хиротонията се състоя в неделя /6 април/ в централния православен храм „Св. Димитър" в Сливен. За църковния ритуал, какъвто не е правен повече от 90 години в Сливен, пристигнаха още 8 митрополити от Българската православна църква, които също взеха участие в светата литургия. Присъстваха и духовни лица от Русия и Румъния.

До преди четири години архимандрит Игнатий беше протосингел в Сливенската митрополия, след което стана представител на Българската православна църква в Русия. Очаква се след освобождаването му от поста в Москва да бъде назначен за викарен епископ на Сливенската митрополия.

За последно хиротония в църквата “Свети Димитър" е била извършена през ноември 1917 г., когато е провъзгласен за епископ бившият Сливенски митрополит Иларион. След това ръкополагането в най-висшата духовна степен е ставало в патриаршеската църква “Свети Александър Невски" в столицата.

Photos

222