» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Ученици от езиковата гимназия представиха проект за културното наследство на Сливен

20 May 2013 13:31,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 885
Проект на ученици

На 18 май – Международният ден на музеите, галериите и културното наследство в ГПЗЕ „Захарий Стоянов” учениците от клуб „Млад родолюбец” проведоха втората си представителна изява по проект „Успех” с ръководител Величка Ненчева.

Клубът е създаден през февруари 2012 год. по проект „Да направим училището привлекателно за младите хора” и се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси”. Проектът е съфинансиран от Европейски социален фонд.

Младите родолюбци представиха електронен вариант на албум със снимки на културно-исторически паметници и природни забележителности от Сливен, с текстове на английски език. Албумът ще бъде преведен и на немски, френски и испански. Единадесетокласниците правят всичко това по тяхна инициатива с цел да допринесат за развитието на културния туризъм в родния си град. Учениците изразиха надежда, че ще се намерят средства албумите да бъдат отпечатани, за да достигнат до повече наши съграждани и чуждестранни туристи. Младите патриоти представиха и презентации, посветени на известни исторически личности от Сливен като Таньо войвода, Радко Димитриев, Христо Топракчиев и Продан Таракчиев.

Направена беше възстановка на обичаите Лазаруване и Ладуване. Радостина Георгиева прочете своето есе, озаглавено „Сливен – моят роден град”.

Photos

Проект на ученици