» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител Христина Чолакова присъства днес на откриването на фотоизложба „Става въпрос за ромите”.

08 April 2008 15:58,
Emission of: District Sliven 16 years ago, number of readings: 1475
img

Инициативата, посветена на Международния ден на ромите – 8 април, е на репортера Райчо Чапразов и оператора Росен Илиев от Нова телевизия. Те са и авторите на показаните снимки и филма за ромския етнос, с който бе открита изложбата. „Идеята ни е да покажем, че ромите са хора като всички останали, а не клошарите, тези, които ровят по кофите или дишат лепило. Сред този етнос има много прекрасни хора - поети, спортисти и др.", споделиха те.

Програмата на община Сливен, Ромска младежка организация и Ромска академия за култура и образование за отбелязване на тазгодишния Международен ден на ромите започна сутринта с поднасяне на венци и цветя в памет на жертвите на Холокоста. По-късно в І СОУ „Хаджи Мина Пашов" се проведе спортен празник. След обяд пред ДНА звучаха изпълнения на оркестър „Карандила", а от 18.00 часа в ДТ „Ст. Киров" ще започне тържественият концерт с участието на Симфоничен оркестър – Сливен.

По случай празника на ромите организаторите на проявите получиха поздравителен адрес от г-жа Чолакова. „Пожелавам Ви, въпреки нелекото ежедневие, да бъдете достойни представители на своя етнос, като развивате и демонстрирате най-добрите си качества. Запазете автентичността на бита и културата си, а с тях и гордия си дух! Не губете присъщия за ромите оптимизъм, темперамент и любов към живота и насочвайте всичките си усилия за постигане на по-добро благосъстояние и по-висок стандарт. Желая Ви от сърце здраве, семейно щастие и повече вяра в собствените сили и възможности," се казва в поздравителния адрес.

Photos

img1