» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Проведено съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие (РСР) и Регионалния координационен комитет (РКК) на Югоизточен район (ЮИР)

28 May 2013 14:22,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 977
РСР на ЮИР

Днес 28.05.2013 г. от 11.00 ч. в залата на Областна администрация Сливен се проведе съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Югоизточен район под председателството на г-н Марин Кавръков – областен управител на област Сливен.

Участие взеха представители на министерства, представители на Управляващите органи на Оперативните програми областни управители, кметове на общини в Югоизточен район, представители от организациите на работодателите и социалните партньори, както и представители на академичните среди – университети и колежи на територията на района.

Акценти на заседанието бяха: Представяне, обсъждане и одобряване на Годишния доклад за наблюдение изпълнението на Регионалния план за развитие на Югоизточен район за 2012г.; Представяне на информация за хода на операциите по Оперативните програми в Югоизточен район към месец май 2013г.; Представяне и одобряване на Проекта на Регионалния план за развитие на Югоизточен район за периода 2014-2020 г., в съответствие със Становището на МОСВ по Екологичната оценка на документа; Представяне, обсъждане и съгласуване на Проектите на Областните стратегии за развитие за периода 2014-2020 г. на областите Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол ; Представяне на Резултати от анализа на градското развитие в България - етап от подготовката на Оперативна програма „Региони в растеж “ 2014-2020 г.; Представяне на втори финален проект на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Регионалният съвет за развитие обсъди и одобри Годишния доклад, с който се отчете напредъка по изпълнение на четирите приоритета на района: инфраструктура, туризъм, икономическа и жизнена среда. Документът отразява промените в социално-икономическите условия и политиките за развитие на национално, регионално и местно ниво, както и постигнатия напредък по изпълнението на целите и приоритетите на Регионалния план за развитие. По реализацията на приоритетите инфраструктура и подобряване на жизнената среда е отбелязан значим напредък. Югоизточен район прави обещаваща заявка за просперитет, следвайки изпълнението на заложените цели и приоритети в регионалния план за развитие, което най-вече се случва с помощта на Оперативните програми, съфинансирани от фондове на ЕС като основен източник за развитие на района. Общият брой сключени договори по оперативните програми в ЮИР с натрупване към 31.12. 2012г. е 679 бр. на стойност 2 540 659 932 лева. Най-голям брой проекти има област Бургас – 241 бр., следван от област Стара Загора - 207 бр., област Ямбол -112 бр. и област Сливен – 101 бр.

Представителите на Управляващите органи на оперативните програми, съфинансирани от фондовете на ЕС, представиха обобщена информация за напредъка в усвояването на СКФ в ЮИР - сключени договори, усвоени финансови средства и резултати от приключени проекти. С най–висок относителен дял (39%) от средствата за реализацията на Регионалния план за развитие на Югоизточен район за периода 2007 – 2013 г. се отличава ОП „Транспорт“ с 1 003 239 703 лв. Останалата сума в размер на 1 537 420 229 лв. се разпределя за останалите шест програми - ОПРР, ОПК, ОПАК, ОПЧР, ОПОС и ОПТП. Реализираните проекти на територията на Югоизточен район се изразяват в модернизирана местна и регионалната инфраструктура, обслужваща бизнеса и населението, подобрена икономическа и жизнена среда. Въздействието и ефектът от успешното реализиране на проектите по оперативните програми на територията на Югоизточен район е база за постигане на устойчиво и балансирано регионално развитие.

Регионалният съвет за развитие обсъди и одобри проекта на Регионалния план за развитие на Югоизточен район 2014-2020г., в съответствие със Становището на МОСВ по Екологичната оценка на документа.

В заседанието членовете на съвета обсъдиха и съгласуваха проектите на Областните стратегии за развитие за новия програмен период 2014-2020 г. на областите Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол.

Photos

РСР на ЮИРРСР на ЮИРРСР на ЮИРРСР на ЮИРРСР на ЮИРРСР на ЮИРРСР на ЮИРРСР на ЮИРРСР на ЮИР