Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител прие на традиционна среща представители на „ЕВН България“

19 юли 2013 10:25,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 911
снимка

На 18.07.2013 г. областният управител Корнелий Желязков прие на работна среща Йорг Золфелнер - председател на управителния съвет на „ЕВН България“, и Калина Трифонова – член на борда.

Гостите заявиха намерението си да продължат традиционните срещи с областните управители на 9-те области, в които функционира дружеството. Г-н Золфелнер направи кратка презентация за дейността на „ЕВН България“ от 2005 г. досега. Дружеството разполага с 56 500 км. кабелни и въздушни електропроводи, от които 15 000 км. нови или ремонтирани; 12 500 трафопоста, от които 1 500 нови; 1,6 млн. измервателни точки. Сменени са 1,5 млн. електромера, имат 3 мобилни и 2 стационарни подстанции и 2 нови диспечерски центъра. Общо за 8-те години инвестициите възлизат на 1,002 млрд. лв. Събираемостта на задълженията през 2013 г. достига 99%. Изградили са две фотоволтаични централи – едната край с. Блатец в община Сливен, а другата в Бургаска област.

Наред с това г-н Золфелнер постави проблема с прекалено големия брой електроцентрали от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/. По неговите думи 3,5 пъти повече фотоволтаични централи са въведени в експлоатация през първото полугодие на 2012 в сравнение с периода 2006-2011 г. Електроразпределителните дружества са задължени да изкупуват енергията им и заради промените в компесаторния механизъм за енергия от ВЕИ, „ЕВН България“ е натрупала загуби в размер на 143,5 млн. лв. само за последната една година. От дружеството изразиха опасенията си от очакваното намаление на цената на тока с 5%. От там искат и 100% признаване на одитираните оперативни разходи и амортизации, а не само 60% от тях.

От своя страна г-н Желязков заяви, че взаимоотношенията между държавата и дружествата в сектора трябва да се развиват на реална икономическа основа. Според него решението, което държавата трябва да вземе, ще бъде изключително трудно. То трябва да бъде балансирано и добре аргументирано пред обществото, защото чувствителността на обществеността в момента е много изострена, включително и към дейността на електроразпределителните дружества. Областният управител изрази надежда, че решението ще бъде взето в диалог с дружествата от сектора и гражданските организации. Необходимо е да се направи компромис в интерес на всички страни. Налага се цялостно преосмисляне на регулаторния механизъм за определяне на цените на електроенергията.

Г-н Желязков благодари за посещението и представената информация и изрази готовност и в бъдеще да се обменят информация и становища относно развитието на енергетиката.

Снимки

снимкаснимка