» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител прие на традиционна среща представители на „ЕВН България“

19 July 2013 10:25,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 893
снимка

На 18.07.2013 г. областният управител Корнелий Желязков прие на работна среща Йорг Золфелнер - председател на управителния съвет на „ЕВН България“, и Калина Трифонова – член на борда.

Гостите заявиха намерението си да продължат традиционните срещи с областните управители на 9-те области, в които функционира дружеството. Г-н Золфелнер направи кратка презентация за дейността на „ЕВН България“ от 2005 г. досега. Дружеството разполага с 56 500 км. кабелни и въздушни електропроводи, от които 15 000 км. нови или ремонтирани; 12 500 трафопоста, от които 1 500 нови; 1,6 млн. измервателни точки. Сменени са 1,5 млн. електромера, имат 3 мобилни и 2 стационарни подстанции и 2 нови диспечерски центъра. Общо за 8-те години инвестициите възлизат на 1,002 млрд. лв. Събираемостта на задълженията през 2013 г. достига 99%. Изградили са две фотоволтаични централи – едната край с. Блатец в община Сливен, а другата в Бургаска област.

Наред с това г-н Золфелнер постави проблема с прекалено големия брой електроцентрали от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/. По неговите думи 3,5 пъти повече фотоволтаични централи са въведени в експлоатация през първото полугодие на 2012 в сравнение с периода 2006-2011 г. Електроразпределителните дружества са задължени да изкупуват енергията им и заради промените в компесаторния механизъм за енергия от ВЕИ, „ЕВН България“ е натрупала загуби в размер на 143,5 млн. лв. само за последната една година. От дружеството изразиха опасенията си от очакваното намаление на цената на тока с 5%. От там искат и 100% признаване на одитираните оперативни разходи и амортизации, а не само 60% от тях.

От своя страна г-н Желязков заяви, че взаимоотношенията между държавата и дружествата в сектора трябва да се развиват на реална икономическа основа. Според него решението, което държавата трябва да вземе, ще бъде изключително трудно. То трябва да бъде балансирано и добре аргументирано пред обществото, защото чувствителността на обществеността в момента е много изострена, включително и към дейността на електроразпределителните дружества. Областният управител изрази надежда, че решението ще бъде взето в диалог с дружествата от сектора и гражданските организации. Необходимо е да се направи компромис в интерес на всички страни. Налага се цялостно преосмисляне на регулаторния механизъм за определяне на цените на електроенергията.

Г-н Желязков благодари за посещението и представената информация и изрази готовност и в бъдеще да се обменят информация и становища относно развитието на енергетиката.

Photos

снимкаснимка