Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Празникът ”Златна праскова” - двигател на инициативи за развитие на местната общност

25 юли 2013 15:44, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 10 години, брой четения: 1791
---

Отглеждането на прасковени насаждения е предизвикателство за много млади хора, които са добре запознати със субсидирането на селскостопанската продукция от фондовете на ЕС. Това заяви кметът на сливенското село Гавраилово - Димитър Андреев, по време на откриването на 12-то издание на празника „Златна праскова”, на което присъства министърът на земеделието и храните Димитър Греков. Андреев отбеляза, че богатството на региона е плодородната земя , която е благоприятна за отглеждане на праскови. Независимо от различните периоди на исторически и икономически промени, производството на праскови се е развивало благодарение на дългогодишните традиции, натрупания опит и стремежа на българските земеделци да произвеждат качествена продукция. „Днес прасковите насаждения са по-малко на брой, но все още са водещ компонент за местното население. Този празник е много важен за традиционните производители и се очертава като двигател на инициативи за развитие на местната общност”, допълни Андреев.

Празникът е под патронажа на министъра на земеделието и се организира от Министерството на образованието и науката, Община Сливен, кметство с. Гавраилово, НЧ „Слънце-1928” с. Гавраилово, Институт по овощарство в град Пловдив и Организация на производителите на праскови „Българска праскова” ООД. „Златна праскова” се проведе с подкрепата на Областната организация на ПП ГЕРБ в Сливен.

Целта на проявата е да обедини основни ценности – съзидателния труд, фолклорното наследство и веселието, да съдейства Сливенският регион да се възроди като основен производител на праскови.

Във фоайето на читалището гостите на празника видяха изложби от различни сортове праскови, дърворезба на Христо Василев и произведения на художничката Петя Недялкова, рисунки и фотоси на тема праскови. В салона на читалище ”Слънце” се проведе семинар за производители, на който бяха изнесени лекции, сред които за новите и перспективни сортове праскови и череши, някои аспекти по отношение на интензивното отглеждане на праскови и череши и очаквана възможност за подпомагане на земеделските производители по новата Програма за развитие на селските райони.