» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител участва в конференция „Добрите практики при доизграждането на АМ „Тракия“

30 July 2013 09:43,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 800
Снимка_МРР

На 29.07.2013 г. областният управител Корнелий Желязков взе участие в националната конференция „Добрите практики при изграждането на АМ „Тракия“ лотове 2,3 и 4“, която се проведе в София. Конференцията беше открита от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева. Присъстваха още председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров, представители на държавни ведомства, строителни компании и експерти в пътното строителство.

Събитието се проведе в рамките на проект „Доизграждане на АМ „Тракия“ лот 2, 3 и 4“, съфинансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. Форумът бе фокусиран върху добрите практики при изграждането на магистралата. Освен презентиране на трите лота на АМ Тракия, бяха представени и новите технологии и контрол при изграждането на магистралата. В строителството на трите участъка са използвани технологии и материали отговарящи на строгите европейски изисквания, гарантиращи комфорта и сигурността на пътуване. Последните отсечки от АМ „Тракия“ са съобразени с най-високите стандарти и изисквания за опазване на животинските видове. В реализацията на мащабното строителство са участвали над 10 000 души, близо 500 строителни машини и 660 тежкотоварни автомобила.

АМ „Тракия“ е част от Трансевропейския транспортен коридор VIII и е приоритетен инфраструктурен проект с национално и международно значение. Общата дължина на проекта „Доизграждане на АМ „Тракия“, Лот 2, 3 и 4“ е 115 км. Общата стойност на проекта след проведените тръжни процедури е 524 478 899,88 лв. От тях 513 970 279,58 лв. са предоставени като безвъзмездна финансова помощ по ОП „Транспорт“, от които 80% са от Кохезионния фонд на Европейския съюз. С цялостното завършване на проекта „Доизграждане на АМ „Тракия“ лот 2, 3 и 4” се постига увеличаване на средната скорост от 68 км/ч на 101-105 км/ч. Очаква се и намаляване на пътно-транспортните произшествия пет пъти.