» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител присъства на ВИП-деня на съвместната българо-американска подготовка „Black Sea Rotational Force – 13”

01 August 2013 16:44,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 1054
Снимка 1

На 01.08.2013 г. областният управител Корнелий Желязков беше сред официалните гости на ВИП-деня на съвместната българо-американска подготовка „Black Sea Rotational Force – 13”. Тя се проведе в районите на авиобаза „Безмер“, край Ямбол, и полеви учебен полигон „Ново село“, край Сливен. Сред ВИП-посетителите бяха още постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев, Марк Дилард - съветник по политическите и икономическите въпроси в посолството на САЩ у нас, заместник-началниците на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев и контраадмирал Георги Георгиев, областният управител на Ямбол Николай Пенев и кметът на община Сливен Кольо Милев.

Гостите наблюдаваха съвместни действия на подразделения от България, САЩ и Азербайджан. Те демонстрираха различни способи за десантиране, непосредствена авиационна поддръжка, артилерийски и минохвъргачен огън, действия на конвой на съюзнически сили и авиомедицинска евакуация.

Сред най-атрактивните демонстрации беше операция по спасяването на катапултирал български пилот. В спасителната операция на летище „Безмер“ се включиха парашутисти – десантчици, два самолета Су-25 и хеликоптер Ми-17.

На учебен полигон „Ново село“ край Сливен официалните гости наблюдаваха демонстрации на съвместна операция на военните формирования от България, САЩ, Азербайджан и медицински екипи от ВМА за задържане и обезвреждане на терористична група, извършила засада на моторизиран патрул на умиротворителни сили.

Съвместната българо-американска подготовка „Black Sea Rotational Force – 13“, се провежда в периода 1 юли до 5 август 2013 г. В нея участват подразделения, сили и средства от Въоръжените сили на Република България и Морската пехота на САЩ, Сухопътните войски на Румъния, Република Сърбия и Република Азербайджан.

В тренировката участват общо над 1200 военнослужещи, над 500 от които от българска страна, самолет С–27 J „Спартан“, вертолет Ми–17 и самолети СУ–25, специална и спомагателна техника, личен състав от Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили, включително парашутисти и медицински екипи. В съвместната подготовка от американска страна участват подразделения от Морската пехота на САЩ, бойна и специална техника. Ръководител на съвместната подготовка от българска страна е полковник Явор Матеев – началник на отдел „Съвместни съоръжения” в Министерството на отбраната.

„Black Sea Rotational Force – 13“ се провежда в рамките на две ротации - от 1 юли до 12 юли с участие подразделения от Сухопътните войски на Румъния и Република Сърбия, а от 15 юли до 4 август – подразделения от Сухопътните войски на Република Азербайджан.

Целта на подготовката е подобряване на способностите за съвместно участие в контратерористични и контрабунтовнически операции, операции по поддържане на мира и повишаване нивото на оперативната съвместимост между подразделенията от морската пехота на САЩ и тези от българска страна.

По-рано в Ямбол областният управител на Сливен присъства на церемонията по откриването на ремонтираното крило на ямболската детска градина „Радост”. Лентата беше прерязана от Марк Дилард - съветник по политическите и икономическите въпроси в Посолството на САЩ. Ремонтът е на стойност 25 500 лева, осигурени по Програмата за хуманитарна помощ на Министерството на отбраната на САЩ. Ремонтните дейности са извършени от 10 военнослужещи от 823 експедиционна ескадрила „Червен кон“ на ВВС на САЩ и девет военнослужещи от Българските сухопътни сили.

През последните три години посолството на САЩ в София е подпомогнало хуманитарни проекти на стойност 1 697 875 лева.

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4