» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Върнати решения на общинските съвети - тема на пресконференцията на областния управител

14 August 2013 12:48,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 1059
Снимка 1

На 14.08.2013 г. областният управител Корнелий Желязков даде пресконференция във връзка с решения на общинските съвети, за които има издадени заповеди за връщане за преразглеждане.

Първото решение е на Общински съвет – Котел. С него се определя пазарна цена на правото на строеж, която е по-ниска от данъчната оценка. Определена е пазарна цена 500 лв., при 682 лв. данъчна оценка. Това е недопустимо съгласно чл. 41, ал. 2 от Закона за общинската собственост.

Върнати за преразглеждане са три решения на Общински съвет – Сливен за удължаване срока за реализирането на отстъпено право на строеж. И в трите случая решенията се връщат за преразглеждане, тъй като законодателството не предвижда удължаване на тези срокове. Законодателството изрично изисква правото на строеж да се реализира в 5-годишен срок, след който то се погасява. Да се погаси правото на строеж означава, че т.нар. суперфициар губи правото си на строеж и е длъжен да възстанови на собственика владението върху терена.

Терените и суперфициарите са следните:

- Поземлен имот с идентификатор № 67338.562.36, с адрес: гр. Сливен, кв. „Стоян Заимов”, а суперфициар по договора с общината е „Шаклиян Пастри“ ЕООД, който е прехвърлил правото на „Керам Инвест” АД. Вносител на предложението до Общински съвет – Сливен е кметът на община Сливен.

- Поземлен имот с идентификатор № 67338.605.40, в УПИ I, кв. 40, кв. „Надежда” в гр. Сливен, а суперфициар е Стела Стефанова Костова. Вносител на предложението до Общински съвет – Сливен е общинският съветник от ГЕРБ Красимир Башлиев.

- Поземлен имот с идентификатор № 67338.607.199, в УПИ I, кв. 14, кв. „Надежда” в гр. Сливен, а суперфициари са „РЕК-АРТ” ЕООД, Едноличен търговец „Д-р Диан Колев - индивидуална практика за ПМП”, Сами Мехмедов Камбуров и Румен Иванов Бозуков. Вносител на предложението до Общински съвет – Сливен е кметът на община Сливен.

Вариантите пред Общински съвет Сливен са:

- Да потвърди решенията си или да не реагира в законоустановения 14-дневен срок от получаване на заповедите от областния управител. Тогава областният управител може да оспори решенията пред Административен съд – Сливен, а впоследствие и на следваща инстанция – Върховен административен съд. На свой ред Районна прокуратура също може да сезира Административен съд – Сливен като направи протест по законосъобразността на решенията на Общински съвет – Сливен.

- Общински съвет – Сливен да отмени решенията си като се съобрази с мотивите на областния управител и съответно да възстанови владението си върху терените. Суперфициарите ще загубят средствата, с които са заплатили отстъпеното право на строеж. Общината има възможност да извърши други разпоредителни действия с терените или да ги остави за обществено ползване, какъвто е случаят с терените в кв. „Надежда“.

Според областния управител най-изчистеният вариант е въпросът да се реши в съда. При едно съдебно дело се представят и разглеждат доказателствени материали за причината, поради която суперфициарите не са успели да реализират правото си на строеж. От своя страна общината може да претендира, че правото е погасено, да си върне владението върху терените и да ги отреди за друго. Съдът ще постанови коя е правата страна, но по този начин общината ще е направила всичко възможно да защити интересите си.

Относно разпореждането с имоти държавна собственост, г-н Желязков съобщи, че на съвещание на областните управители с министър-председателя, проведено на 16.07.2013 г. в Министерски съвет, е бил обсъден въпросът да се отмени ограничението областните управители да не могат да продават държавни имоти с данъчна оценка над 10 хил.лв. Това ограничение е въведено с поправка в Закона за държавната собственост през 2010 г. (чл. 44, ал. 2). Изискването е такива държавни имоти да се продават по реда на Закона за приватизацията, съответно от Агенцията за приватизация. Практиката е показала, че подобни сделки почти не са реализирани или се реализират изключително бавно. В това време имотите се рушат, правят се разходи по охраната и ремонтите им, каквито случаи има доста в Сливен. В най-добрия случай, тези имоти се прехвърлят на общините, което също е бавна процедура. Преди изменението на Закона за държавната собственост е съществувала възможността областните управители да продават имоти с данъчна оценка до 500 хил.лв.

Предложението на областните управители до министър-председателя е било да се възстанови възможността те да продават имоти с данъчна оценка поне до 300 хил.лв. Очаква се Министерски съвет да преразгледа ограничението в Закона за държавната собственост и да предприеме съответната законодателна инициатива.

На журналистически въпрос относно действията за предотвратяване на пожари на територията на областта, областният управител информира, че са взети всички необходими мерки. Всички органи работят координирано и засега големите летни пожари подминават област Сливен. Г-н Желязков съобщи за пожар, възникнал на 09.08.2013 г. в района на Стидовска планина, северно от Учебен полигон „Ново село“. Той е обхванал 200 дка. сухи храсти и треви върху много труден и недостъпен терен. Служителите на ПБЗН и на горското стопанство са работили много синхронизирано и ефикасно и пожарът е бил овладян в рамките на няколко часа.

Относно сградата на Популярна банка, областният управител информира журналистите, че тя вече предадена на община Сливен с приемно-предавателен протокол. Г-н Желязков напомни, че областният управител е поставил условието сградата или средствата от нея да бъдат предоставени за нуждите на Държавен куклен театър – Сливен, независимо дали сградата ще бъде ремонтирана, продадена или отдадена под наем.

Photos

Снимка 2

Files

Заповед РД 11-16-005/13.08.2013 [104KB]

Portable Document Format File

Заповед РД 11-16-006/13.08.2013 [104KB]

Portable Document Format File

Заповед РД 11-16-007/13.08.2013 [132KB]

Portable Document Format File