Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ПП ГЕРБ сезира европейските институции за репресии от страна на органите на МВР

11 септември 2013 16:04, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 10 години, брой четения: 1759
---

ПП ГЕРБ изпрати писмо до европейските институции и партии, с което ги сезира за случаи на репресии от страна на органите на Министерството на вътрешните работи спрямо български граждани. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Документът е изпратен до ПАСЕ, еврокомисарите по правосъдие и по вътрешните работи, до генералния секретар на ЕК, до президентите на ЕНП, ПЕС и АЛДЕ, както и до председателите на групите на трите партии в Европарламента.

 

В писмото са изложени всички факти и обстоятелства около протеста на 4 септември 2013 г. пред Народното събрание и как мирно протестиращи граждани са били подложени на полицейски тормоз с похвати на полицията. Единствената причина за това беше решението на гражданите да изразят чрез протест обществената си позиция срещу управлението на Тройна коалиция на партиите БСП, ДПС и Атака, пише в писмото на ГЕРБ до евроинституциите и партиите в Европарламента.

„На 3 септември 2013 г., рано сутринта, от град Бургас тръгват три автобуса с граждани в посока столицата, за да протестират мирно пред Народното събрание. Още на излизане от Бургас полицията оглежда автобусите и записва регистрационните им номера. По време на митинга пред парламента в София нито един човек от Бургаска област не е нарушавал обществения ред и не е създавал напрежение. Въпреки това, връщането им към Бургас е възпрепятствано с похвати, непознати за държавите-членки на ЕС.

 

На входа на Бургас два от автобусите са спрени от полиция. Служители на МВР влизат в автобуса, събират личните карти на всички, записват личните им данни без никакви обяснения, проверяват багажа им и подлагат хората на разпити за маршрута и целта на пътуването. По време на действията си полицаите не са показали нито на пътниците, нито на шофьорите заповед за извършеното от тях“, пише в писмото.

Същите полицейщина и репресия са приложени и към граждани от Благоевградска област, информират още от ГЕРБ. „На връщане от протеста в София граждани от град Сандански и техният шофьор на автобус са разпитвани от полиция по телефона, къде ще пристигнат. След това са събрани личните им карти и са записани данните им. Аналогичен е и случаят с хора от Разлог. И техните автобусите са спирани, записвани са данните им и са разпитвани дали са участвали в протеста срещу правителството на Пл. Орешарски. Нито на шофьорите, нито на пътниците са показани заповеди за предприетите мерки от страна на МВР. Същият е и случаят с хора от Котел, чийто автобус също е спрян и са записвани данните им“, се посочва още в писмото си до европейските партии и институции.

В партията са получени сигнали от български граждани от цялата страна, че са били малтретирани и психологически от органите на МВР.