» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Област Сливен вече има ново отделение по хемодиализа

12 September 2013 15:14,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 943
Снимка 1

На 12.09.2013 г. областният управител Корнелий Желязков присъства на официалната церемония по откриване на новото отделение по хемодиализа към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“.

Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий извърши водосвет и благослови персонала и пациентите. Той каза, че идва да благослови отделението с много надежда и вяра, защото когато човек застане пред смъртта, тогава чувства силата на земния живот. По думите му душевното и телесно здраве са най-важни и затова Бог лекува чрез ръцете на лекарите.

Заместник-министър Славов връчи на изпълнителния директор на болницата д-р Васислав Петров два поздравителни адреса от името на министъра на здравеопазването Таня Андреева. В единия се отправят поздравления за откриването на новото отделение. Във втория поздравителен адрес се изказва благодарност към екипа по донорство. Проф. Славов каза, че Сливен заема първо място в България по донорски ситуации. Според него е налице амбиция за създаване на нова донорска култура, за да се даде шанс на повече хора да живеят. С 14-те си поста за диализа, изградени по всички световни стандарти, сливенската болница е достигнала още един връх в развитието си.

Проф. Славов и д-р Петров прерязаха лентата на новата сграда.

Церемонията уважиха още Румен Андонов – заместник-кмет на община Сливен, д-р Златка Атанасова – председател на Борда на директорите на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ - Сливен, д-р Виолета Узунова - директор на Регионална здравна инспекция - Сливен, лекари и медицински сестри.

В отделението по хемодиализа работят петима лекари, 14 медицински сестри, един инженер, трима техници и четирима санитари. Пациентите са 66, от които 25 чакат трансплантация.

Първа копка за строежа на новата сграда бе направена на 05.10.2012 г. Строителят е предал обекта през месец юни тази година. Новата сграда струва 668 000 лева, като Министерство на здравеопазването е предоставило целева субсидия в размер на 400 000 лв. Теренът е собственост на лечебното заведение. Новоизграденото отделение отговоря на всички законови изисквания и медицински стандарти.

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5