Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Открита е документалната изложба „Илинден – Преображение – Кръстовден”

18 септември 2013 10:56,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 897
Снимка 1

На 13.09.2013 г. областният управител Корнелий Желязков беше сред гостите при откриването на документалната изложба „Илинден – Преображение – Кръстовден”, посветена на 110-годишнината на Илинденско-преображенското въстание на българите в Македония и Тракия. Експозицията е подредена в Художествена галерия „Димитър Добрович”, на втория етаж.

На откриването присъства Данка Георгиева - директор на Дирекция „Регионален държавен архив“ със седалище Бургас.

Експозицията представя хроника на историческите факти, революционни организации, дипломатическа и четническа подготовка, райони на въстанието, участвалите четници, бежанците след потушаването на въстанието, впечатленията на чуждестранни кореспонденти и фотографи, творци, политици и общественици. Използвани са предимно документи и фотографии, съхранявани в Централния държавен архив и държавните архиви в Бургас, Сливен и Ямбол.

Организатори на изложбата са Държавна агенция „Архиви“, Столична община и програмата „София – Културна столица на Европа – 2019 г.”, със съдействието на Института за исторически изследвания към БАН и Художествена галерия „Димитър Добрович”- Сливен.

Снимки

Снимка 2Снимка 3