» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Област Сливен вече има Стратегия за развитие за следващия програмен период

19 September 2013 15:15,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 1228
Снимка 1

На 19.09.2013 г. се проведе заседание на Областния съвет за развитие на област Сливен. То беше председателствано от областния управител Корнелий Желязков. В работата на заседанието участие взеха заместник областните управители Огнян Арабаджиев и Неджми Ахмед, и членовете на съвета: кметове на общините в областта, представители на общинските съвети, представители на областните структури на представителните организации на работодателите и работниците. Присъстваха още директорът на дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ Гергана Джамбазова и екипът от експерти в областна администрация Сливен, разработил окончателния вариант на стратегията: Петя Качарова, Мартина Златева, Антония Сивева и Женя Андонова.

Заседанието протече при следния дневен ред:

1. Приемане на Стратегия за развитие на област Сливен 2014-2020 г.;

2. Определяне на представителите на общините в регионалния съвет за развитие на Югоизточен район (РСР на ЮИР);

3. Номиниране на представител на неправителствения сектор от областта за участие в работата на РСР на ЮИР с право на съвещателен глас;

4. Актуализиране състава на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие.

По т. 1 областният управител представи процеса на разработване, съгласуване и приемане на Стратегията за развитие на област Сливен 2014-2020 г. Той подчерта значимостта на стратегията като най-важният документ за развитието на областта през следващия програмен период. Г-н Желязков обясни, че първоначално разработеният от „Национален център за териториално развитие“ ЕООД документ е съгласуван от Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район на заседанието му през месец май. При последвалия процес на консултиране с широк кръг заинтересовани страни документът е изпратен за изразяване на становища, предложения и забележки до членовете на Областния съвет за развитие, териториалните звена на централната държавна администрация и неправителствени организации, участващи в областните съвети и комисии. Всички предложения и коментари са отразени, а стратегията претърпя значителна преработка. В допълнение тя беше съобразена с важните за следващия програмен период национални секторни стратегии, както и с проектите на новите оперативни програми.

На днешното заседание беше представен за обсъждане и приемане последният вариант на стратегическия документ. Екипът от експерти в областна администрация Сливен направи презентация на целите, мерките и задачите, залегнали в стратегията.

След направени коментари от членовете на Областния съвет за развитие, Стратегията за развитие на област Сливен 2014-2020 г. беше единодушно приета.

По т. 2 областният управител разясни, че съгласно чл. 18, ал. 5 от Закона за регионалното развитие, области с население до 200 000 души имат двама представители в Регионалния съвет за развитие. Според данните от официалното преброяване през 2011 г. населението на областта е 197 473 души. Затова за представители на общините в РСР на ЮИР бяха единодушно избрани кметовете на двете най-големи общини в областта: на Сливен – Кольо Милев, и на Нова Загора – Николай Грозев.

По т. 3. за представител на неправителствения сектор от област Сливен за участие в работата на РСР на ЮИР с право на съвещателен глас беше единодушно избрана Петрия Цанева - член на УС на сдружението с нестопанска цел „За духовни и социални дейности“ - Сливен.

По т. 4 поради настъпили персонални промени беше актуализиран съставът на Постоянната комисия по заетост (ПКЗ) към Областния съвет за развитие. ПКЗ се създава по силата на чл. 9, ал. 2 от Закона за насърчаване на заетостта и чл. 22, ал. 5 на Закона за регионалното развитие, с цел осъществяване на държавната политика по заетост и обучение на възрастни.

Актуализираният състав на ПКЗ ще бъде публикуван на интернет страницата на областна администрация Сливен в секция „Съвети и комисии“.

Поради изчерпване на дневния ред, областният управител Корнелий Желязков благодари на членовете на съвета за активното им участие и закри заседанието.

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5