Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Реформата във ВиК-сектора беше представена на пресконференция на областния управител и заместниците му

25 септември 2013 15:35,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 1000
Снимка 1

На 25.09.2013 г. областният управител Корнелий Желязков и заместниците му Огнян Арабаджиев и Неджми Ахмед дадоха пресконференция по актуални теми.

Областният управител съобщи, че на 19.09.2013 г. Областният съвет за развитие прие единодушно Стратегията за развитие на област Сливен 2014-2020 г. По думите на г-н Желязков това е най-важният документ, който очертава рамката за развитието на областта през следващия програмен период.

Г-н Арабаджиев информира медиите, че вчера с областния управител са участвали в София в семинар на тема „Взаимодействие между държавните институции и асоциациите по водоснабдяване и канализация за по-ефективно управление на ВиК системите“. Областният управител участва във форума в качеството му на председател на Областния съвет за развитие и асоциацията по ВиК - област Сливен. Семинарът е организиран от Министерството на регионалното развитие. Целта е да се представят постигнатите резултати по проект „Подкрепа на реформата в отрасъл ВиК“ през първата година на изпълнението му.

Г-н Арабаджиев представи накратко проекта. Основна цел на реформата е финансово, технически и екологично устойчив ВиК отрасъл, който предоставя ВиК услуги с високо качество на поносими потребителски цени. Целта на самия проект е укрепването на капацитета на структурите, ангажирани в процеса на реформиране на ВиК сектора и осигуряване на устойчиво управление на ВиК инфраструктурата в страната. Той е на стойност 16 762 475 лв, срокът за изпълнение е 30 месеца, а бенефициент е МРР по ОП „Околна среда 2007 – 2013 г.“ Сред основните дейности на проекта са изготвянето на Стратегия за развитие на отрасъл ВиК, както и подзаконови нормативни актове, изграждане на капацитет на асоциациите по ВиК и ВиК операторите, изграждане на материално-техническа база на асоциациите, създаване на необходимите информационни системи и финансиране изготвянето на Регионалните генерални планове за ВиК. ВиК асоциациите ще се помещават в съответните областни администрации. Г-н Арабаджиев информира още, че на срещата е бил представен проект на Правилник за дейността на асоциациите, както и проектодоговор за стопанисване, поддържане и експлоатация на системите за ВиК.

На национално ниво за ВиК дейностите за следващите 5 г. са предвидени 16 млрд. лв. основно от европейски фондове. Има и дейности, които ще са с национално финансиране. За област Сливен се предвиждат средства в размер на 267 млн. лв. за водоснабдяване и 303 млн. лв. за канализация. Няма да се финансира изграждането на язовири. Това може да става чрез държавно-гарантиран заем.

По отношение на Регионалните генерални планове за ВиК (РГП), заместник областният управител съобщи, че ще има 51 РГП за цялата страна, като територията й е разделена на източен, централен и западен региони. Област Сливен попада в източен регион, където ще има 8 РГП. Те са изготвени от ДЗЗД „Ежис Инфраструктура България“. По думите на областния управител област Сливен е облагодетелствана, тъй като обособената територия по плана съвпада изцяло с територията на областта и е в обхвата на само един ВиК оператор. РПГ е съобразен с бизнес-плана на ВиК оператора и затова са налице предпоставки за бързо и качествено усвояване на средства.

По процедура РГП се съгласуват с МОСВ, Басейновите дирекции и областните съвети за развитие. Всеки план съдържа оценка на съществуващата ситуация; приоритети за развитие на ВиК инфраструктурата; социално-икономическа прогноза и оценка на макропоносимостта; краткосрочна, средносрочна и дългосрочна инвестиционна програма; екологична оценка и др.

РГП за област Сливен е входиран в деловодството на областна администрация вчера, а до началото на месец ноември трябва да бъде приет от Областния съвет за развитие. Планът има отворен характер и подлежи на актуализиране, основно по инициатива на общините.

Снимки

Снимка 2Снимка 3