» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Реформата във ВиК-сектора беше представена на пресконференция на областния управител и заместниците му

25 September 2013 15:35,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 1022
Снимка 1

На 25.09.2013 г. областният управител Корнелий Желязков и заместниците му Огнян Арабаджиев и Неджми Ахмед дадоха пресконференция по актуални теми.

Областният управител съобщи, че на 19.09.2013 г. Областният съвет за развитие прие единодушно Стратегията за развитие на област Сливен 2014-2020 г. По думите на г-н Желязков това е най-важният документ, който очертава рамката за развитието на областта през следващия програмен период.

Г-н Арабаджиев информира медиите, че вчера с областния управител са участвали в София в семинар на тема „Взаимодействие между държавните институции и асоциациите по водоснабдяване и канализация за по-ефективно управление на ВиК системите“. Областният управител участва във форума в качеството му на председател на Областния съвет за развитие и асоциацията по ВиК - област Сливен. Семинарът е организиран от Министерството на регионалното развитие. Целта е да се представят постигнатите резултати по проект „Подкрепа на реформата в отрасъл ВиК“ през първата година на изпълнението му.

Г-н Арабаджиев представи накратко проекта. Основна цел на реформата е финансово, технически и екологично устойчив ВиК отрасъл, който предоставя ВиК услуги с високо качество на поносими потребителски цени. Целта на самия проект е укрепването на капацитета на структурите, ангажирани в процеса на реформиране на ВиК сектора и осигуряване на устойчиво управление на ВиК инфраструктурата в страната. Той е на стойност 16 762 475 лв, срокът за изпълнение е 30 месеца, а бенефициент е МРР по ОП „Околна среда 2007 – 2013 г.“ Сред основните дейности на проекта са изготвянето на Стратегия за развитие на отрасъл ВиК, както и подзаконови нормативни актове, изграждане на капацитет на асоциациите по ВиК и ВиК операторите, изграждане на материално-техническа база на асоциациите, създаване на необходимите информационни системи и финансиране изготвянето на Регионалните генерални планове за ВиК. ВиК асоциациите ще се помещават в съответните областни администрации. Г-н Арабаджиев информира още, че на срещата е бил представен проект на Правилник за дейността на асоциациите, както и проектодоговор за стопанисване, поддържане и експлоатация на системите за ВиК.

На национално ниво за ВиК дейностите за следващите 5 г. са предвидени 16 млрд. лв. основно от европейски фондове. Има и дейности, които ще са с национално финансиране. За област Сливен се предвиждат средства в размер на 267 млн. лв. за водоснабдяване и 303 млн. лв. за канализация. Няма да се финансира изграждането на язовири. Това може да става чрез държавно-гарантиран заем.

По отношение на Регионалните генерални планове за ВиК (РГП), заместник областният управител съобщи, че ще има 51 РГП за цялата страна, като територията й е разделена на източен, централен и западен региони. Област Сливен попада в източен регион, където ще има 8 РГП. Те са изготвени от ДЗЗД „Ежис Инфраструктура България“. По думите на областния управител област Сливен е облагодетелствана, тъй като обособената територия по плана съвпада изцяло с територията на областта и е в обхвата на само един ВиК оператор. РПГ е съобразен с бизнес-плана на ВиК оператора и затова са налице предпоставки за бързо и качествено усвояване на средства.

По процедура РГП се съгласуват с МОСВ, Басейновите дирекции и областните съвети за развитие. Всеки план съдържа оценка на съществуващата ситуация; приоритети за развитие на ВиК инфраструктурата; социално-икономическа прогноза и оценка на макропоносимостта; краткосрочна, средносрочна и дългосрочна инвестиционна програма; екологична оценка и др.

РГП за област Сливен е входиран в деловодството на областна администрация вчера, а до началото на месец ноември трябва да бъде приет от Областния съвет за развитие. Планът има отворен характер и подлежи на актуализиране, основно по инициатива на общините.

Photos

Снимка 2Снимка 3