Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Състояние на регистрационно-приемателния център в с. Баня

25 септември 2013 15:40,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 978
Снимка 5

На проведената днес пресконференцията в областна администрация Сливен заместник областният управител Неджми Ахмед съобщи, че на 13.09.2013 г. заедно с областния управител Корнелий Желязков и Янко Янков - гл. специалист ОМП, са посетили регистрационно-приемателния център към Държавната агенция за бежанците в с. Баня, община Нова Загора.

Там са настанени 140 души, при капацитет 70. Сред тях преобладават сирийските граждани, но има и палестинци, иракчани и др. Центърът е на предела на възможностите си. Процедурата за предоставяне на статут става след обстойна проверка на документите за самоличност на даден бежанец от страна на ДАНС и трае от 3 до 6 месеца за хуманитарна закрила.

През центъра досега са минали 530 души. Основно се настаняват семейства с деца. Капацитетът е 64 легла, а шест легла има в изолатора. В момента в центъра има 46 деца, най-малкото бебе е на 25 дни, а най-възрастната жена е на 83 г. Осигурени са кътове за игра за децата, а доброволци от БЧК и Върховния комисариат на ООН се грижат за тях. Има и хора, които са на външни адреси.

В центъра са осигурени преводачи, учители по български език, както и условия за нормално битуване, съобразено с навиците и културата на бежанците. На настанените се предоставя постелъчен инвентар и минималната помощ от 65 лв., която се отпуска на всички търсещи закрила.

Г-н Ахмед съобщи, че обитаващите центъра в с. Баня, са на свободен режим. Те могат да напускат центъра по всяко време. Имат осигурена кухня за ползване. Купуват си продуктите сами, като основно пазаруват от гр. Нова Загора. Към момента няма сигнали за конфликти с жителите на селото.

Медицинското обслужване в центъра се осъществява от личен лекар и по щат имат постоянен фелдшер. При по-сериозни случаи хората се извозват до гр. Сливен. Всички пребиваващи в центъра се ваксинирани. Инвалиди няма. Обучението на децата е осигурено в НУ „Л. Каравелов“ - Нова Загора.

В центъра няма проблеми на религиозно-етническа основа. Хората, настанени там, основно изповядват мюсюлманската религия, но има и християни от Палестина и Ирак. На желаещите е осигурен достъп до джамията на гр. Нова Загора.

Ръководството на центъра има готовност за предстоящия зимен сезон. Имат нов котел за парното. Сградата е ремонтирана. При аварии по електрозахранването е осигурен нов агрегат. Имат спечелен проект и готов терен за построяването на 10 еднофамилни къщи за настаняване на цели семейства, отговарящи на изискванията и стандартите за настаняване на ООН.

За сигурността на лагера се грижи специализирана фирма от гр. София. Районът е ограден, има охрана, не се допускат хора, които не са регистрирани.