» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител беше домакин на Регионална конференция „Професионалното образование и бизнесът“

04 October 2013 15:36,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 1046
Снимка 1

На 04.10.2013 г. областна администрация Сливен, съвместно с Регионалния инспекторат по образование – Сливен, организираха и проведоха Регионална конференция „Професионалното образование и бизнесът“. Участници бяха представители на РИО – Сливен, на общините Сливен, Нова Загора и Котел, регионалните представители на работодателски и браншови организации и фирми от областта, директорите на професионални гимназии. В рамките на инициативата бяха представени и обсъдени предизвикателствата пред наставничеството като форма за професионално обучение на работното място.

При откриването на регионалния форум областният управител съобщи, че целта на срещата е да се популяризира сред представителите на бизнеса от област Сливен възможността за партньорство с професионалните гимназии за организиране и провеждане на практическо обучение на ученици в реална работна среда. Важно е полученото професионално образование да съответства на изискванията на пазара на труда и очакванията на бизнеса. За да се случи това е необходимо да има диалог и партньорство между системата на професионалното образование и обучение и работодателите. Работодателите следва да бъдат по-активни в този процес и ясно да заявяват от какви професионалисти имат нужда. Г-н Желязков изрази своята надежда, че този форум е голяма крачка в общите усилия на всички присъстващи да създават благоприятни условия за образование и професионално реализиране на младите хора от област Сливен.

Г-жа Бисерка Василева – началник на РИО – Сливен, информира, че от 18 до 20 октомври 2013 г. ще се проведат Дни на професиите в град Сливен с 58 училища от областите Бургас, Ямбол, Кърджали и Хасково.

Весела Паскалева – старши експерт по професионално образование в РИО – Сливен, представи информация за проект „Ученически практики“. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Целта му е подобряване качеството на професионалното образование и обучение (ПОО), чрез усъвършенстване на практическото обучение на ученици от системата на ПОО в съответствие с потребностите на пазара на труда за изграждане на икономика, основана на знанието.

За област Сливен всички осем професионални гимназии (в Сливен и Н. Загора), както и едно СОУ в гр. Котел са включени в проекта през учебната 2012/2013 г. Общо 417 ученици, или 17% от учениците в дневна форма на обучение, са преминали практика при 80 работодатели. Те са обучавани от 106 наставници, подпомагани от 33 наблюдаващи учители. Г-жа Паскалева благодари на всички работодатели, участващи в проекта. Тя изрази надежда, че доброто партньорство между бизнеса и професионалните гимназии ще продължи и през втората учебна година от проекта 2013/2014 г., както и при работа по подобни програми през новия програмен период.

Думата беше дадена на директорите на учебни заведения от областта, включени в проект „Ученически практики“. Те разказаха как са преминали практиките на техните ученици, какви трудности са срещнали, как са ги преодолели и какви уроци са научили. Всички изразиха задоволството си от възможностите, предоставени по проекта, и изказаха благодарността си към работодателите, осигурили работни места за учащите.

От своя страна представителите на фирмите-партньори заявиха убеждението си, че в Сливен има работни места, има какво да се предложи на младите хора, за да останат тук. Според работодателите, учениците, преминали практики, са добили самочувствие и нов мироглед, повярвали са в собствените си сили, че могат да творят и да прилагат наученото на теория в реалната работна среда. По думите на един от присъстващите, практиката е показала, че е необходима практика – само теория не е достатъчна. Участниците отправиха и някои препоръки и коментари към бъдещи програми – облекчаване на необходимата за попълване и обработване документация, по-справедливо овъзмездяване на наставниците, които отделят много време и усилия за обучението на подрастващите, и др.

В края на форума Весела Паскалева представи накратко предстоящия проект „Нова възможност за моето бъдеще”. Схемата е „Система за признаване на неформално придобити знания, умения и компетентности“, срокът на изпълнение - 2013-2014 г., общата стойност е 5 862 200 лв., а финансирането е по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Бенефициент е МОН, а партньори са работодателски организации (БСК, БТПП, АИКБ); организации на работниците и служителите (КНСБ и КТ „Подкрепа”); държавни институции (МТСП, АЗ, НАПОО, ГД „Изпълнение на наказанията” към МП). Основни целеви групи са лица над 16 години (които желаят да валидират знанията, уменията и компетенциите си, придобити чрез неформално обучение) и служители в институции, организации и производствени предприятия (които директно участват в процесите, свързани с идентифицирането и оценяването на знания, умения и компетентности, и с внедряването на системата). В област Сливен са одобрени всички осем професионални гимназии, които ще извършват валидиране.

Утре регионалната конференция продължава в неформална среда, където ще се дискутират въпроси, свързани с ролята на наставниците и наблюдаващите учители и ще бъде отчетено изпълнението на изминалия период.

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6