Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Губернатор брани роми в битка за площад

07 октомври 2013 09:32,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 927
Снимка

Росица Николова – в. „Труд“

 

Масовите бунтове срещу застрояването на единствения площад в многолюдния ромски квартал „Надежда” в Сливен не успяха. Но превръщането на мястото в строителна площадка влиза в съда след жалба на областния управител на Сливен Корнелий Желязков.

15-хилядният „Надежда” е единственият ромски квартал в страната, който има голям централен площад, съобщи местният активист Олег Христов.

Площадът се бе превърнал в сметище, на което всички изхвърляха боклуците си. Но преди година жителите на квартала с доброволния си труд и материали от общината почистиха терена, направиха градинки, засадиха над 50 дръвчета, сложиха пейки и чешма.

Гетото настръхна през юни, когато бизнесмен заби колчета в градинките, за да започне да строи. Хората излязоха на бунт и се заканиха, че са готови на гражданско неподчинение и ще разрушат построеното, за да запазят площада си.

Оказа се, че бизнесменът има право да строи с разрешение от общината. Освен него още четирима са купили отстъпено право на строеж върху част от площада, която днес съвпада с градинките.

След масовите протести в „Надежда” кметството заяви, че ще компенсира бизнесмените с други терени, за да запази площада. Но за изненада на ромите това не само не стана, а общинският съвет гласува срокът за строителството да бъде удължен с една година.

Случаят стигна до съда, след като областният управител Желязков оспори решението на местния парламент. Той посочи, че срокът за отстъпеното право на строеж е удължен в нарушение на закона и сезира административния съд.

„За нас е несправедливо, че преди пет години са разрешили да строят на площада, без никой да ни е попитал дали сме съгласни”, заяви инициативният ромски комитет.