Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Д-р Иванка Денева участва с изказване на Световната писателска среща - 2013 г.

07 октомври 2013 11:17,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 843
Иванка Денева

Десетият юбилеен културен форум на писатели от цял свят се проведе в Националния дворец на културата в София, като част от тържествата за отбелязване на 100 години от създаването на най-стария творчески съюз в България – СБП. На юбилейното събрание и концерт-спектакъла в препълнената зала на Народния театър „Иван Вазов” присъстваха български творци, членове на организацията, писатели от чужбина, представители на дипломатическите среди, депутати и много гости.

Съюзът на българските писатели (с почетен председател Иван Вазов) привлече десетки именити автори от различни кътчета, които дискутираха в зала 7 на НДК темата „Силата и слабостта на думите в бъдещия свят”. Световната инициатива бе приветствана от министъра на културата д-р Петър Стоянович, от посланика на Украйна в България, Н.Пр. М. Балтаджи и др., а заседанията й – водени от видните български поети Георги Константинов (почетен председател на националния П.Е.Н. и директор на ИК „Пламък”) и Петър Анастасов, членове на УС на СБП.

В работата на форума взеха участие творците Мануел Муньос Идалго (Испания), Джак Харт (Ирландия), Марко Бадзато (Италия), Ричард Хартайс (САЩ, който говори за съвместното посещение на срещите досега с Уйлям Мередит); от авторите от Турция Ахмет Емин Атасой и Онур Бехрам, Клодин Елф (Франция, Европейска академия за поезия), акад. Ристо Василевски и Драготин Карло от Сърбия, от Корина Купър (Румъния), Петер Кюрман (Швеция), Владимир Барна от Украйна, Бети Леон (Израел), Христос Хартомацидис и Костас Кремидас от Гърция и др. Със свои изказвания в дискусията за ролята на думите в бъдещия свят участваха и писателите от България Георги Константинов, Лъчезар Еленков, Анжела Димчева, Павлина Павлова, Иванка Денева, Анелия Сенгалевич, Йордан Милев, директорката на „Интернет-радио Бинар” (БНР), Паулина Новакова.

Именитата ни съгражданка д-р Иванка Денева подчерта в своето изказване „нарастващата роля на думите в съвременния свят като инструмент за създаване и огласяване на идеи – в условия на засилване деструктивните процеси у човека и тенденциите за омаловажаване на националните държави и идентичност.В бъдещето думите ще са разлюляната тревожна камбана за спиране попълзновенията на корпоративния капитал и лъжливите демиурзи на словото към правата и свободите на гражданите по света. Определена ще бъде ролята им за пресичане на неправомерните действия на правителства и групи срещу собствените им народи и човечеството. Едновременно с това думите ще останат скулптор за извайване на вълнуващи художествени светове, отразяващи народните въжделения, битие и борби: в България - в миналото, но и в страшните „години на преход” и разграбването на народните богатства. Думите ще са силни в идния ден като градиво за съзидание на значими хуманитарни каузи на страдащото човечество: срещу изстреблението на хора, бедствията и глада, против лишаването на поколения младежи от образование, поприще, духовност и култура, т.е. от бъдеще! Писателката Ив. Денева подчерта, че силата на думите на обединените хора може да възпира агресията във всичките й форми на проявления: ментални, военни, духовни, дори финансови. Българските писатели в голямата си част са заставали зад благородни начинания: до болката на хората с увреждания, срещу неосвободителни и пагубни за човечеството войни, за запазване на българския език, срещу разрухата на родното ни село и зад колко още начинания... За да ги има този свят и България – люлка на най-древната в Европа цивилизация. Времето чака и зове човеците от Балканите и света да съградят с единението си Андричевите мостове! Да споим днес в тях волята и силата на думите!”, бяха някои от споделените на Световната писателска среща -2013 г. идеи от Иванка Денева. Тя взе участие и в литературното четене в „Агенция София-прес”, състояло се послучай 100 години от създаването на СБП.