» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Губернатор брани роми в битка за площад

07 October 2013 09:32,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 932
Снимка

Росица Николова – в. „Труд“

 

Масовите бунтове срещу застрояването на единствения площад в многолюдния ромски квартал „Надежда” в Сливен не успяха. Но превръщането на мястото в строителна площадка влиза в съда след жалба на областния управител на Сливен Корнелий Желязков.

15-хилядният „Надежда” е единственият ромски квартал в страната, който има голям централен площад, съобщи местният активист Олег Христов.

Площадът се бе превърнал в сметище, на което всички изхвърляха боклуците си. Но преди година жителите на квартала с доброволния си труд и материали от общината почистиха терена, направиха градинки, засадиха над 50 дръвчета, сложиха пейки и чешма.

Гетото настръхна през юни, когато бизнесмен заби колчета в градинките, за да започне да строи. Хората излязоха на бунт и се заканиха, че са готови на гражданско неподчинение и ще разрушат построеното, за да запазят площада си.

Оказа се, че бизнесменът има право да строи с разрешение от общината. Освен него още четирима са купили отстъпено право на строеж върху част от площада, която днес съвпада с градинките.

След масовите протести в „Надежда” кметството заяви, че ще компенсира бизнесмените с други терени, за да запази площада. Но за изненада на ромите това не само не стана, а общинският съвет гласува срокът за строителството да бъде удължен с една година.

Случаят стигна до съда, след като областният управител Желязков оспори решението на местния парламент. Той посочи, че срокът за отстъпеното право на строеж е удължен в нарушение на закона и сезира административния съд.

„За нас е несправедливо, че преди пет години са разрешили да строят на площада, без никой да ни е попитал дали сме съгласни”, заяви инициативният ромски комитет.