» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Регионална работна среща за зимното поддържане се проведе в Стара Загора

10 October 2013 12:48,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 1055
Снимка

На 08.10.2013 г. заместник областният управител Огнян Арабаджиев участва в регионална работна среща за зимното поддържане на републиканската пътна мрежа /РПМ/ за сезон 2013/2014 г. Срещата, чиято цел бе да се подобри координацията между институциите, се проведе в Областно пътно управление - Стара Загора. Участие взеха директорът на Дирекция „Развитие на пътната инфраструктура с бюджетни средства” в АПИ инж. Георги Златев, гл. инсп. Красимир Костов от КАТ, представители на областните администрации, областните пътни управления, областните управления „Пожарна безопасност и защита на населението“, пътна полиция и фирмите-изпълнители на областите Сливен, Стара Загора, Бургас, Ямбол и Хасково (Югоизточна зона).

Докладвани бяха готовността за зимното поддържане на пътищата от РПМ в Югоизточна зона, както и невралгичните точки и евентуални проблеми, които се очакват. Беше повдигнат въпросът за предоставянето на тежък кран, който да премества закъсалите многотонни камиони. Споделен беше и проблемът с недобрата грамотност за движение по пътищата и недоброто оборудване за зимни условия на тежкотоварните МПС на много чуждестранни водачи, преминаващи транзитно.

В област Сливен още през септември са предприети мерки за зимното поддържане на РПМ. Републиканските пътища в областта са 540,5 км. През зимен сезон 2013/2014 те ще се поддържат от ДЗЗД „Строителство и поддържане на пътища“ - Сливен, съгласно подписан Договор от 02.11.2011 год. За първа година ще се поддържа и участъка от АМ „Тракия“ - 44,534 км. /от км. 229+286 до км. 271+450/ от ДЗЗД „ТРЗП Тракия 2012“ съгласно Договор от 01.11.2012 г.

ОПУ – Сливен е изготвил План за зимно поддържане. Изготвен е и План за въвеждане варианти за временна организация на движението при сложни метеорологични условия през проходите Вратник, Котленски и Твърдишки. Зимното поддържане на участъците от републиканските пътища в границите на градовете ще се осъществява от съответните общини.

От 01.11.2013 г. пътно-поддържащите фирми ще са в режим на зимно поддържане. Правителството е осигурило 60 млн. лв. за почистване и поддържане на РПМ в страната през предстоящата зима.