Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

100 години Регионален исторически музей – Сливен и 135 години музейно дело

10 октомври 2013 14:25,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 1056
Снимка 1

На 10.10.2013 г. Регионалният исторически музей – Сливен отбелязва своя едновековен юбилей и 135 години музейно дело. Областният управител Корнелий Желязков беше сред официалните гости в зала „Май“ при откриването на честванията. Присъстваха Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий, кметът на община Сливен Кольо Милев и заместникът му Иван Славов, заместник-председателят на Общински съвет Сливен Борислав Павлов, общински съветници, директори на културни институти и музеи от областта и страната, научни работници. Тържеството започна с кратка история на музея, представена от директора на РИМ – Сливен Николай Сираков. Приветствия за юбилея поднесоха областният управител, домакинът на проявите Кольо Милев, Сливенският митрополит и председателят на Сдружението на българските музеи Борис Хаджийски - директор на РИМ – Пазарджик.

В поздравителния си адрес г-н Желязков каза, че в своята едновековна история Сливенският музей се е утвърдил като авторитетен научен институт за проучване на богатото историческо минало на Сливенския край. Той сподели своята искрена радост за многобройните открития, с които се гордее РИМ – Сливен. Областният управител приветства музейните работници за усърдието, с което работят за съхраняването и популяризирането на богатото ни културно-историческо наследство. Той им пожела ентусиазъм при реализирането на важната роля на музеите в съвременното ни общество и много посетители на експозициите на музея. „Желая Ви здраве, сили и успехи за преуспяване на ползотворното Ви дело!“, завърши г-н Желязков.

Кметът Кольо Милев награди Регионалния исторически музей с плакет на община Сливен и връчи грамоти на дългогодишни музейни работници, които имат значителен принос за развитието на РИМ – Сливен.

Открита беше научна конференция на тема „Културно наследство, музей: проучвания, колекции, експозиции”, чийто научен ръководител е проф. Иван Маразов. Сливен беше представен от Николай Сираков с доклад на тема „За играчките на Загрей”, Диана Димитрова и Мирослав Маринов от експедиция ТЕМП говориха за проучванията на могили в Сливенско, а д-р Владимир Демирев - „За местното знание и сакрална топография“.

Днес следобед и утре конференцията продължава.

В програмата на тържествата е включена и среща „На гости в стария Сливен” в къщата музей „Сливенски бит от ХІХ век.”

Ден по-рано в РИМ – Сливен служители на областна администрация присъстваха на откриването на експозицията „Из съкровищницата на Регионален исторически музей – Сливен“.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5