Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

100 години Регионален исторически музей – Сливен и 135 години музейно дело

10 октомври 2013 14:25,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 1064
Снимка 1

На 10.10.2013 г. Регионалният исторически музей – Сливен отбелязва своя едновековен юбилей и 135 години музейно дело. Областният управител Корнелий Желязков беше сред официалните гости в зала „Май“ при откриването на честванията. Присъстваха Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий, кметът на община Сливен Кольо Милев и заместникът му Иван Славов, заместник-председателят на Общински съвет Сливен Борислав Павлов, общински съветници, директори на културни институти и музеи от областта и страната, научни работници. Тържеството започна с кратка история на музея, представена от директора на РИМ – Сливен Николай Сираков. Приветствия за юбилея поднесоха областният управител, домакинът на проявите Кольо Милев, Сливенският митрополит и председателят на Сдружението на българските музеи Борис Хаджийски - директор на РИМ – Пазарджик.

В поздравителния си адрес г-н Желязков каза, че в своята едновековна история Сливенският музей се е утвърдил като авторитетен научен институт за проучване на богатото историческо минало на Сливенския край. Той сподели своята искрена радост за многобройните открития, с които се гордее РИМ – Сливен. Областният управител приветства музейните работници за усърдието, с което работят за съхраняването и популяризирането на богатото ни културно-историческо наследство. Той им пожела ентусиазъм при реализирането на важната роля на музеите в съвременното ни общество и много посетители на експозициите на музея. „Желая Ви здраве, сили и успехи за преуспяване на ползотворното Ви дело!“, завърши г-н Желязков.

Кметът Кольо Милев награди Регионалния исторически музей с плакет на община Сливен и връчи грамоти на дългогодишни музейни работници, които имат значителен принос за развитието на РИМ – Сливен.

Открита беше научна конференция на тема „Културно наследство, музей: проучвания, колекции, експозиции”, чийто научен ръководител е проф. Иван Маразов. Сливен беше представен от Николай Сираков с доклад на тема „За играчките на Загрей”, Диана Димитрова и Мирослав Маринов от експедиция ТЕМП говориха за проучванията на могили в Сливенско, а д-р Владимир Демирев - „За местното знание и сакрална топография“.

Днес следобед и утре конференцията продължава.

В програмата на тържествата е включена и среща „На гости в стария Сливен” в къщата музей „Сливенски бит от ХІХ век.”

Ден по-рано в РИМ – Сливен служители на областна администрация присъстваха на откриването на експозицията „Из съкровищницата на Регионален исторически музей – Сливен“.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5