Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител информира за инвеститорски интерес към имоти държавна собственост

16 октомври 2013 16:43,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 762
Снимка 1

На пресконференцията днес областният управител Корнелий Желязков представи информация за предстоящо разпореждане с имоти държавна собственост. Той каза, че разглежда тези имоти като източник за осигуряване на условия за развитие на дейности на територията на областта. За имоти, които не се използват и се рушат или разграбват, следва да се предприемат спешни мерки за намиране на подходящи собственици, които да ги възстановяват.

Г-н Желязков уточни, че съгласно сега действащия Закон за държавната собственост (ЗДС) областните управители не могат да продават имоти с данъчна оценка над 10 хил. лв. Въпросът е многократно повдиган на различни форуми, в т.ч. и пред премиера. Вече е внесено предложение в Народното събрание за изменение на ЗДС, съгласно което областните управители да имат възможност да продават имоти с данъчна оценка до 500 хил. лв.

Г-н Желязков информира медиите, че има заявен инвеститорски интерес към два терена на Сливенски минерални бани. Те се намират южно от Банята и са по около 3 дка всеки. Приблизителната им пазарна оценка е 80 хил. лв. на имот. Предстои възлагане на оценка от лицензиран инвеститор и насрочване на търг за продажбата им в най-кратки срокове. Данъчната оценка на имотите е под 10 хил. лв. и областният управител може да ги продава. Терените са отредени за изграждане на санаториум и такова е инвестиционното намерение.

Според областния управител това са важни стъпки за развитието на Сливенските минерални бани. Там трябва да бъде изградена и инфраструктура. Слабата степен на изграденост на инфраструктурата е проблем за инвеститорите. Следва да се изгради и канализационна мрежа и пречиствателна станция. Община Сливен следва сериозно да се ангажира с тези проблеми.

Има интерес и към недовършения балнеосанаториум до действащия балнеосанаториум „Жива вода“. Той е собственост на „Профилактика, рехабилитация и отдих“ ЕАД и е на 67% завършен. Мащабният обект се продава като незавършено строителство. Има собствен сондаж за минерална вода. Обектът трябва да остане санаториум.

С решения на Общински съвет Сливен от последната сесия е поискано предоставяне в собственост на Санаториума и Банята на Сливенски минерални бани. Бившите наематели на Банята - „Славянка“ ООД, са натрупали много задължения за наем, електроенергия, вода и др. Поради това през юни 2013 г. договорът е едностранно прекратен от областния управител. Според г-н Желязков Санаториумът и Банята следва да се предоставят в собственост на общината, за да се подкрепят усилията на община Сливен за развитие на курортното дело.

Други два терена се намират в кв. „Ново село“. Те са по 3,5 дка всеки. Преди три години, когато стойността им е била по около 900 хил. лв., Агенцията по приватизация е стартирала процедура за приватизация, но не е сключена сделка. В момента отново е стартирана такава процедура.

За рушащата се сграда на Младежкия дом в кв. „Република“ има постъпило искане от кмета на община Сливен за предоставяне за управление за нуждите на Център за социална рехабилитация и интеграция на незрящи. В близост има такъв център, но намеренията са да се разшири дейността му. Центърът е държавно делегирана дейност на община Сливен. Според г-н Желязков реализацията на намерението ще е от голям социален ефект и следва да бъде подкрепено. В договора обаче ще бъде поставено изричното условие за незабавно започване на реконструкция на сградата.

Снимки

Снимка 2