» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител информира за инвеститорски интерес към имоти държавна собственост

16 October 2013 16:43,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 777
Снимка 1

На пресконференцията днес областният управител Корнелий Желязков представи информация за предстоящо разпореждане с имоти държавна собственост. Той каза, че разглежда тези имоти като източник за осигуряване на условия за развитие на дейности на територията на областта. За имоти, които не се използват и се рушат или разграбват, следва да се предприемат спешни мерки за намиране на подходящи собственици, които да ги възстановяват.

Г-н Желязков уточни, че съгласно сега действащия Закон за държавната собственост (ЗДС) областните управители не могат да продават имоти с данъчна оценка над 10 хил. лв. Въпросът е многократно повдиган на различни форуми, в т.ч. и пред премиера. Вече е внесено предложение в Народното събрание за изменение на ЗДС, съгласно което областните управители да имат възможност да продават имоти с данъчна оценка до 500 хил. лв.

Г-н Желязков информира медиите, че има заявен инвеститорски интерес към два терена на Сливенски минерални бани. Те се намират южно от Банята и са по около 3 дка всеки. Приблизителната им пазарна оценка е 80 хил. лв. на имот. Предстои възлагане на оценка от лицензиран инвеститор и насрочване на търг за продажбата им в най-кратки срокове. Данъчната оценка на имотите е под 10 хил. лв. и областният управител може да ги продава. Терените са отредени за изграждане на санаториум и такова е инвестиционното намерение.

Според областния управител това са важни стъпки за развитието на Сливенските минерални бани. Там трябва да бъде изградена и инфраструктура. Слабата степен на изграденост на инфраструктурата е проблем за инвеститорите. Следва да се изгради и канализационна мрежа и пречиствателна станция. Община Сливен следва сериозно да се ангажира с тези проблеми.

Има интерес и към недовършения балнеосанаториум до действащия балнеосанаториум „Жива вода“. Той е собственост на „Профилактика, рехабилитация и отдих“ ЕАД и е на 67% завършен. Мащабният обект се продава като незавършено строителство. Има собствен сондаж за минерална вода. Обектът трябва да остане санаториум.

С решения на Общински съвет Сливен от последната сесия е поискано предоставяне в собственост на Санаториума и Банята на Сливенски минерални бани. Бившите наематели на Банята - „Славянка“ ООД, са натрупали много задължения за наем, електроенергия, вода и др. Поради това през юни 2013 г. договорът е едностранно прекратен от областния управител. Според г-н Желязков Санаториумът и Банята следва да се предоставят в собственост на общината, за да се подкрепят усилията на община Сливен за развитие на курортното дело.

Други два терена се намират в кв. „Ново село“. Те са по 3,5 дка всеки. Преди три години, когато стойността им е била по около 900 хил. лв., Агенцията по приватизация е стартирала процедура за приватизация, но не е сключена сделка. В момента отново е стартирана такава процедура.

За рушащата се сграда на Младежкия дом в кв. „Република“ има постъпило искане от кмета на община Сливен за предоставяне за управление за нуждите на Център за социална рехабилитация и интеграция на незрящи. В близост има такъв център, но намеренията са да се разшири дейността му. Центърът е държавно делегирана дейност на община Сливен. Според г-н Желязков реализацията на намерението ще е от голям социален ефект и следва да бъде подкрепено. В договора обаче ще бъде поставено изричното условие за незабавно започване на реконструкция на сградата.

Photos

Снимка 2