Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Корнелий Желязков беше на „Гроздобер“ в Молдова

22 октомври 2013 16:24,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 880
Снимка 1

На 19-21.10.2013 г. областният управител Корнелий Желязков беше сред официалните гости на честванията за празника „Гроздобер” в гр. Твардица, район Тараклия, Република Молдова. Той беше поканен от Александър Гарановски – председател на район Тараклия и Иван Желяпов – кмет на град Твардица. По време на визитата г-н Желязков беше придружаван от Димитър Камбуров - заместник-председател на Сливенската Търговско-промишлената палата и Анна Малешкова – член на Обществения съвет за връзки с бесарабските и таврийски българи.

Гости на тържествата бяха Матияш Силаги – посланик на Република Унгария в Молдова, депутати от Молдовския парламент, Михаил Формозал – глава на Автономен район Гагаузия в състава на Република Молдова, Фьодор Сабий – председател на българската общност в Молдова и др.

В приветственото си слово към твардичани г-н Желязков изтъкна, че ще работи за укрепването на материалните основи на сътрудничеството между България и бесарабските българи: стопански контакти, културен и образователен обмен.

Г-н Желязков предаде на домакините акварел „Църквата Св. Димитър” на сливенската художничка Анжела Терзиева, дарена от историка Павел Павлов, както и картина – подарък за кметството.

Гостите бяха запознати с възможностите, които предоставя безмитната зона в близост до молдовския град Твардица. Чрез нея се осъществява безмитен износ за всички страни от бившия СССР, влизащи в митнически съюз – Русия, Украйна, Беларус, Молдова и др. Продажбата на стоки без мито в страните от бившия Съветски съюз значително подобрява тяхната конкурентоспособност, което е предпоставка за възраждането на редица български производства.

Гр. Твардица в Молдова е основан от български преселници от гр. Твърдица, област Сливен, и околните села след Руско-турската война през 1828-1829 г. Населението е около 6 000 души, от които над 90% са етнически българи. Броят на жителите, придобили българско гражданство е около 200, а основният език за общуване е българският. Хората от т. нар. Бесарабска Твардица са естествени носители и разпространители на българското народно творчество, традиции и обичаи. Те ревниво пазят връзките си с българите от България.

Снимки

Снимка 2Снимка 3