Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител се срещна с ректора на Тараклийския държавен университет

22 октомври 2013 16:26,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 787
Снимка 1

В рамките на визитата си в Република Молдова, състояла се в периода 19-21.10.2013 г. областният управител Корнелий Желязков посети Тараклийския държавен университет, носещ името на българския духовник Григорий Цамблак. Той се срещна с ректора на университета д-р Мария Паслар. Двамата разговаряха относно възможността местни студенти да участват в магистърски програми на български университети, вкл. Инженерно-педагогическия факултет в Сливен.

Д-р Паслар сподели за успехите и трудностите в работата на университета. Един от големите проблеми на учебното заведение е да осигури преподаватели по дисциплините, които се водят на български език. Така например, затруднено е провеждането на конкурс за двама преподаватели по Български език и литература поради липсата на кандидати. Конкурсът е обявен на интернет-страницата на българското Министерство на образованието и науката и г-жа Паслар покани български филолози да се включат в него.

Тараклийският държавен университет „Григорий Цамблак“ е създаден през 2004 г. По думите на г-жа Паслар всяка година се приемат по 100-110 студента, а през последната учебна година в университета са се обучавали 300 студента. Приоритетните специалности са в Катедра „Филология”, която подготвя специалисти по български език и литература и румънски език и литература - това е двойна специалност, роден и държавен език. Има още една филологическа специалност - румънски и английски език. Други специалности в университета са история, счетоводство, социални дейности, музика, начална педагогика. Тази година Министерството на образованието на Молдова е разкрило още една специалност. За първи път се прави прием по Предучилищна педагогика и румънски език. Тя подготвя специалистите по предучилищна педагогика, които работят с децата в детските градини на държавен език.

Университетът е установил контакти с български висши учебни заведения и е превърнат в обединителен център за научния потенциал на двете страни, като основно си сътрудничи с Великотърновския и Русенски университети. Всяка година 100 студенти от Тараклийския държавен университет минават езикова и педагогическа практика във ВУЗ-овете на България.

Снимки

Снимка 2Снимка 3