Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител се срещна с ректора на Тараклийския държавен университет

22 октомври 2013 16:26,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 799
Снимка 1

В рамките на визитата си в Република Молдова, състояла се в периода 19-21.10.2013 г. областният управител Корнелий Желязков посети Тараклийския държавен университет, носещ името на българския духовник Григорий Цамблак. Той се срещна с ректора на университета д-р Мария Паслар. Двамата разговаряха относно възможността местни студенти да участват в магистърски програми на български университети, вкл. Инженерно-педагогическия факултет в Сливен.

Д-р Паслар сподели за успехите и трудностите в работата на университета. Един от големите проблеми на учебното заведение е да осигури преподаватели по дисциплините, които се водят на български език. Така например, затруднено е провеждането на конкурс за двама преподаватели по Български език и литература поради липсата на кандидати. Конкурсът е обявен на интернет-страницата на българското Министерство на образованието и науката и г-жа Паслар покани български филолози да се включат в него.

Тараклийският държавен университет „Григорий Цамблак“ е създаден през 2004 г. По думите на г-жа Паслар всяка година се приемат по 100-110 студента, а през последната учебна година в университета са се обучавали 300 студента. Приоритетните специалности са в Катедра „Филология”, която подготвя специалисти по български език и литература и румънски език и литература - това е двойна специалност, роден и държавен език. Има още една филологическа специалност - румънски и английски език. Други специалности в университета са история, счетоводство, социални дейности, музика, начална педагогика. Тази година Министерството на образованието на Молдова е разкрило още една специалност. За първи път се прави прием по Предучилищна педагогика и румънски език. Тя подготвя специалистите по предучилищна педагогика, които работят с децата в детските градини на държавен език.

Университетът е установил контакти с български висши учебни заведения и е превърнат в обединителен център за научния потенциал на двете страни, като основно си сътрудничи с Великотърновския и Русенски университети. Всяка година 100 студенти от Тараклийския държавен университет минават езикова и педагогическа практика във ВУЗ-овете на България.

Снимки

Снимка 2Снимка 3