» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител Корнелий Желязков беше на „Гроздобер“ в Молдова

22 October 2013 16:24,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 896
Снимка 1

На 19-21.10.2013 г. областният управител Корнелий Желязков беше сред официалните гости на честванията за празника „Гроздобер” в гр. Твардица, район Тараклия, Република Молдова. Той беше поканен от Александър Гарановски – председател на район Тараклия и Иван Желяпов – кмет на град Твардица. По време на визитата г-н Желязков беше придружаван от Димитър Камбуров - заместник-председател на Сливенската Търговско-промишлената палата и Анна Малешкова – член на Обществения съвет за връзки с бесарабските и таврийски българи.

Гости на тържествата бяха Матияш Силаги – посланик на Република Унгария в Молдова, депутати от Молдовския парламент, Михаил Формозал – глава на Автономен район Гагаузия в състава на Република Молдова, Фьодор Сабий – председател на българската общност в Молдова и др.

В приветственото си слово към твардичани г-н Желязков изтъкна, че ще работи за укрепването на материалните основи на сътрудничеството между България и бесарабските българи: стопански контакти, културен и образователен обмен.

Г-н Желязков предаде на домакините акварел „Църквата Св. Димитър” на сливенската художничка Анжела Терзиева, дарена от историка Павел Павлов, както и картина – подарък за кметството.

Гостите бяха запознати с възможностите, които предоставя безмитната зона в близост до молдовския град Твардица. Чрез нея се осъществява безмитен износ за всички страни от бившия СССР, влизащи в митнически съюз – Русия, Украйна, Беларус, Молдова и др. Продажбата на стоки без мито в страните от бившия Съветски съюз значително подобрява тяхната конкурентоспособност, което е предпоставка за възраждането на редица български производства.

Гр. Твардица в Молдова е основан от български преселници от гр. Твърдица, област Сливен, и околните села след Руско-турската война през 1828-1829 г. Населението е около 6 000 души, от които над 90% са етнически българи. Броят на жителите, придобили българско гражданство е около 200, а основният език за общуване е българският. Хората от т. нар. Бесарабска Твардица са естествени носители и разпространители на българското народно творчество, традиции и обичаи. Те ревниво пазят връзките си с българите от България.

Photos

Снимка 2Снимка 3