» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Форум на тема „Библиотеката – сърцето на общността“ се проведе в Несебър

23 October 2013 15:35,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 836
Снимка

На 21-22.10.2013 г. Гергана Джамбазова – директор на дирекция „АКРРДС“ в областна администрация Сливен участва във форум за местно развитие по програма „Глобални библиотеки - България“ за Сливенска и Ямболска области на тема „Бибилиотеката – сърцето на общността“.

Форумът се проведе в гр. Несебър, а участие взеха представители на целевите библиотеки на двете области, на местната и държавна власт, медии, партньори на библиотеките от образователни, социални и културни институти, НПО и др. Целта на инициативата беше да се представи новият облик и новите роли на библиотеките в общността, да се направи преглед на напредъка по програмата и да се споделят добри практики.

Със свои доклади участваха: д-р Росица Петрова – директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ - Сливен, която представи темата за модерната, необходима и различна съвременната обществена библиотека; Валентина Сердарска – за обществената библиотека като посредник на пазара на труда; Димитър Бечев – директор на Регионална библиотека „Георги Раковски“ - Ямбол – за начините на употреба на библиотеките. Бяха обсъдени и темите за библиотеките като място за социална интеграция, за учене през целия живот, като средище на културни прояви, за това как деца, учители и родители да учат заедно, за партньорството между библиотеката и театъра и др.

В края на форума бяха изготвени идейни предложения за нови роли на библиотеката в общността и бяха дискутирани ефективните партньорства за реализирането им.