» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител на област Сливен Христина Чолакова присъства вчера на откриването на изложба „Създаване на тревненската икона”

18 April 2008 10:52,
Emission of: District Sliven 16 years ago, number of readings: 1689
snimka1

С нея Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна гостува на Сливенската художествена галерия.

Ескпозицията включва 29 рисунки и копирки на тревненски зографи от 19 век, както и оригинален инструментариум за иконопис. „Малко са автентичните неща в България, които в такава степен могат да ни докоснат до периода на сътворяването на иконата, затова сме горди с колекцията си", сподели на откриването Люба Цанева от тревненския музей. По повод на това, че експозицията се показва за първи път в България, добави: „С нея връщаме жеста на Сливенската галерия, която миналата година гостува в Трявна с колекцията си от Възрожденски щампи. Пък и нашите майстори са оценили Сливен като един духовен център, в който въпреки превратностите на времето, са съхранени много неща от нашето Възраждане".

Сливенският митрополит Иоаникий, който също бе гост на откриването, направи лично дарение на Сливенската галерия – псалтир, отпечатан в Киев през 1828г. Като му благодари за изключително ценния подарък, зам.-кметът Зорница Александрова връчи на владиката свидетелство за дарение. Катедралният хор при храм „Св. Димитър" – Сливен изнесе Великденски концерт.

Изложбата ще остане в Сливен до 17 юли т.г.

Photos

snimka2