» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Президентът Плевнелиев наблюдава тактическо учение на полигон „Ново село“

07 November 2013 17:08,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 962
Снимка 1

На 07.11.2013 г. областният управител Корнелий Желязков беше сред високопоставените гости на Полеви учебен полигон „Нова село“ край Сливен. Тук бяха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев, постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев, първият заместник началник на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Ненко Ненов, командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков, началникът на Националния военен университет бригаден генерал Цветан Харизанов, командирът на Втора лекопехотна бригада бригаден генерал Любчо Тодоров, висши военни от родовете войски и от Съвместното командване на силите. Всички те наблюдаваха тактическото учение за национално сертифициране „Мирен страж 2013“.

Целта на учението е комплексно оценяване на способностите и готовността на щаба и формированията на 3-та батальонна бойна група от състава на 61-ва механизирана бригада за развръщане и за участие в съвместни операции с армиите от страните от НАТО. Общата численост на привлечения за участие личен състав е 875 души, включително военнослужещи от Националната гвардия на щата Тенеси, от Корпуса на морската пехота на САЩ и взвод военна полиция от Сухопътните войски на САЩ в Европа.

За тренировка, демонстриране на способности по осигуряване на близка авиационна поддръжка и авиомедицинска евакуация в учението се включиха самолет Су-25УБК от състава на База за предно разполагане - Безмер, вертолети Ми-17 и „Кугър“ от Авиобаза Крумово и екип за авиомедицинска евакуация от Военномедицинска академия - София.

Планиращ учението е генерал-майор Нейко Ненов - командир на Сухопътните войски, а директор на учението е командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков.

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4